fbpx

Рекордна оценка за ансамбъла ни, Боряна Калейн също с първо място

Българският ансамбъл по художествена гимнастика получи рекордна оценка на съчетанието си пет топки на Световната купа в София.

Момичетата ни в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова, получиха оценка от 44.150 точки за композицията си, 35.100 от които бяха за трудност, а 9.050 за изпълнение.

По този начин родния ансамбъл, воден от Весела Димитрова, се класира за неделния финал и постигна рекорд в художествената гимнастика за най-висока оценка.

На второ място остана отборът на Япония с 37.700 точки, а трети е Азербайджан с 37.450.

Боряна Калейн и Катрин Тасева започнаха силно Световната купа по художествена гимнастика в София.

Грациите ни представиха съчетанията си на обръч и топка, които им отредиха първо и пето място във временното класиране.

Боряна Калейн допусна някои неточности в своите композиции, но въпреки това получи оценка от 25.100 на обръч, както и 26.250 на топка. Така тя оглави временното класиране.

“Въпреки, че имаше неточности и в двете съчетания, аз съм доволна, защото успях да запазя концентрацията си. Това е нещо, което на мен най-много ми пречи по време на състезанията. Разсейвам се понеже съм много емоционална. Радвам се, че успях да превъзмогна този момент. Емоцията в София е невероятна. За жалост не беше допусната публика в залата, но ние сме сигурни, че те ни гледат пред екраните и ни подкрепят. За състезатели като мен, които обичат да се докосват до публиката със съчетанията си е доста голямо предизвикателство. Надявам се това да е временно и скоро нещата да се върнат по стария начин. Въпреки неточностите съм доволна, започвам да се чувствам по уверена в себе си. Мисля, че до олимпиадата нещата ще са се получили. Надявам се утре да покажа повече, отколкото успях днес”, сподели пред BTV Боряна Калейн.

На второ място във временното класиране се нареди Линой Ашрам от Израел също с общ резултат от 51.350.

Трета се нареди Алина Харнаско (Беларус) с 49.900 (24.650 точки на обръч и 25.250 точки на топка), следвана от сънародничката си Анастасия Салос с 49.650 (25.500 и 24.150). Пета до момента е другата българка Катрин Тасева със сбор от 47.350 точки след оценки 22.950 точки на обръч и 24.400 на топка.

Участие в днешния първи ден от Световната купа в София взеха 60 индивидуални гимастички и 11 ансамбъла от общо 37 държави.

Президентът на ФИГ Моринари Ватанабе бе официален гост на събитието като похвали организаторите за начина, по който са се справили, въпреки трудностите, предизвикани от пандемията.

В събота състезанието продължава от 10.00 часа с вторите два уреда при жените бухалки и лента, след което ще станат известни призьорките в многобоя и финалистките на четирите уреда, а ансамблите ще играят съчетанията с три обръча и два чифта бухалки.