fbpx

Радо Янков преодоля квалификациите, но остана 15-и в Пекин

Радослав Янков отпадна на осминафинал в паралелния гигантски слалом в сноуборда на игрите в Пекин и няма да има шанс да премери сили сред най-добрите осем.

Българинът преодоля квалификациите, но на старта на преките елиминации се изправи срещу Бенямин Карл, австрийска легенда в спорта. Радо кара агресивно, но не успя да изпревари в прекия сблъсък 36-годишният съперник, който е една от големите фигури в този спорт.

36-годишният Карл взе титлата 30-ина минути по-късно, след като преодоля и четвъртфиналите, и полуфиналите, а на финала спечели срещу словенеца Тим Мастнак.

Така той има вече пълен комплект олимпийски медали след сребро от Ванкувър 2010 в паралелния гигантски слалом и бронз в слалома от Сочи 2014.

Ветеранът е и двукратен световен шампион в дисциплината, в която днес се изправи срещу българина.

За нас остава позитивната новина, че Янков се оттегля от паралелния гигантски слалом с подобрено постижение в него, спрямо първите му две олимпийски участия. И в Сочи, и в Пьончан, българинът не успя да мине квалификациите.

В Пекин ги преодоля с 15-о време, но Карл отне мечтата да влезе сред най-добрите осем.

Там вече всичко бе възможно, като отново състезанието е на преки елиминации. Австриецът го показа, като елиминира още трима съперници, за да грабне титлата.