fbpx

Българите останаха извън топ 40 в битлона, триумф за Франция

Благой Тодев, биатлон

Лидерът в Световната купа по биатлон Кантен Фийон Майе спечели оспорваната индивидуална дисциплина на Олимпийските игри в Пекин.

29-годишният французин направи общо две грешки в четирите си стрелби и така завоюва първата си олимпийска титла при второто си участие на Олимпиада. Само преди дни Фийон Майе завоюва и сребро на смесената щафета.

Фийон Майе завърши 20-километровата надпревара с време от 48:37.4 минути и остави зад себе си предишния олимпийски шампион в дисциплината Йоханес Тингес Бьо, който взе бронза.

Истинската сензация обаче беше сребърният медалист. 25-годишният Антон Смолски от Беларус изненада всички с изцяло чиста стрелба и изоставане само от 14,8 секунди спрямо победителя. До момента Смолски нямаше медал от световно или олимпиада, но затвърди традициите на неговата страна в този спорт. Само той и казахстанецът Владимир Киреев завършиха с изцяло чиста стрелба днес.

Норвежецът Йоханес Тингес Бьо направи по една грешка в последните си две стрелби и въпреки традиционното си силно ски бягане остана на 31,1 секунди зад намиращия се в страхотна форма Фийон Майе. Бьо изпусна последния си 20-и изстрел и в противен случай щеше да е шампион. Това е вторият му медал в Пекин след златото в смесената щафета. Той вече има общо пет медала от Олимпийски игри, като това е първият му бронзов.

Състезанието бе изключително злощастно и за руския дебютант Максим Цветков, който сгреши единствено последния си 20-и изстрел. Ако в него беше точен, той щеше да е новият олимпийски шампион, но вместо това е четвърти с 34,9 секунди изоставане.

В топ 10 попаднаха още Скот Гоу (Канада), Бенедикт Дол (Германия), Роман Рeeс (Германия), Тарей Бьо (Норвегия), Фабиен Клод (Франция) и Александър Логинов (РОК).

Българите:

Най-добре от нашите състезатели, донякъде изненадващо, се представи Димитър Герджиков. 29-годишният смолянчанин направи две грешки в стрелбата си и завърши на изоставане от 5,06.8 минути спрямо победителя. Това му отреди 41-о място, което е рекорд за него на Олимпиада.

Владимир Илиев, от който се очакваше най-много, разочарова с цели пет грешки на рубежа. Така се класира на 61-о място с 6,50.1 минути зад победителя.

Антон Синапов “заработи” шест наказателни минути и завърши на 85-о място от общо 92 състезатели.