fbpx

Немски триумф в биатлона, българките извън топ 50

Бившата ски бегачка Денис Херман стана олимпийска шампионка в индивидуалната дисциплина на биатлона с дистанция от 15 километра.

33-годишната германка е бронзова медалистка от щафетата в ски бягането на Олимпиадата в Сочи, но днес за първи път взе медал и в биатлона. И то златен. През 2019-а тя стана световна шампионка в този спорт в дисциплината преследване.

Херман завърши с време 44:12.7 минути, като направи една грешка в четирите стрелби, което й донесе една наказателна минута.

Второто място е за друга състезателка, която досега нямаше олимпийски медал извън отборните дисциплини – Анаис Шевалие-Буше. Французойката също направи една грешка и завърши на 9,4 секунди зад Херман.

До момента Шевалие имаше бронз от Пьончан в щафетата и сребро от Пекин от проведената вече смесена щафета.

Бронзът днес е за норвежката Марте Олсбу-Ройзеланд, която преди дни стана олимпийска шампионка в смесената щафета. Преди четири години в Пьончан тя спечели сребро в спринта и в смесената щафета.

Днес завърши с две грешки в стрелбата и на 15,3 секунди зад победителката.

В топ 10 попаднаха още Ванеса Фойт (Германия), Динара Алимбекова (Беларус), Маркета Давидова (Чехия), Дийдра Ъруин (САЩ), Ингрид Тандреволд (Норвегия), Кристина Резцова (РОК) и Юлия Джима (Украйна).

В цялото състезание само две състезателки успяха да повалят всички 20 мишени при трудните условия на трасето – украинката Ирина Петренко, която завърши 11-а и датчанката Укалек Слетмарк, останала на 53-о място.

Българките:

Най-позитивното представяне в нашия отбор бе за Мария Здравкова, която впечатли със стрелбата си и направи една грешка. Това й отреди 50-о място в класирането с изоставане от 6 минути. Тя се размина с малко от подобряване на най-доброто си класиране – 46-то място от спринта в Оберхоф през сезон 2020/2021 година,. Тя излезе на 41-во място след последната стрелба, но не задържа позицията си по последните 3 километра.

Милена Тодорова е 52-а с далеч по-добро ски бягане, но и пет грешки в стрелбата. Изоставането й е от 6 минути и 2 секунди.