fbpx

Победа и две загуби за българите на “Ролан Гарос”

Димитър Кузманов

Една победа и две поражения записаха българите в първия ден от своето участие в квалификациите на “Ролан Гарос”. Вторият за годината турнир от Големия шлем вече върви в Париж, като основната схема стартира в неделя. За място в нея трябва да се преминат три кръга от квалификациите, а България имаше пет представители на старта в тях – Елица Костова, Изабела Шинникова, Виктория Томова и Цветана Пиронкова при жените, както и Димитър Кузманов при мъжете. Григор Димитров влиза по право и с високия си ранкинг директно в основната схема.

Костова се класира за втория кръг на квалификациите след 6:3, 6:2 над 18-годишната Салма Джубри, която се включи в пресявките с уайлдкард. Българката спечели убедително и бързо – за 78 минути.

Това и носи място във втория кръг от квалификациите, 16 хиляди евро от наградния фонд, както и 20 точки в ранглистата на WTA, в която Елица започна седмицата на 231-ва позиция.

Шинникова обаче не успя да премине първа квалификация и отпада. Тя спаси три мачбола, но загуби от Карол Моне – 19-годишна представителка на домакините. Третата ни ракета отстъпи с 3:6, 3:6.

Кузманов се бори до след полунощ българско време в понеделник срещу вторник, но загуби в три сета от световния №124 Уго Делиен – 6:3, 2:6, 1:6. За втората ни ракета това бе дебютно участие изобщо в турнир от Шлема.

Кузманов проби при 3:2 в първия сет и до края на тази част даде само точка от свое подаване на боливиеца. Така с огромно самочувствие той взе този сет, но след това се сблъска с намерилия нови сили и агресия съперник. Делиен бе твърд фаворит за успеха и заигра като такъв. С по два пробива в сетовете №2 и №3, той си осигури място във втория кръг на квалификациите.

Мико излезе на корта късно вечерта в понеделник, за да го напусне дълбоко след полунощ. Той чака близо 6 часа за старта на своя мач от оригинално насроченото време за него.

Цялата програма се забави и проточи много заради превалявания в късния следобед и вечерта над Париж.