fbpx

Илиана Раева засипа с похвали родния ансамбъл

Илиана Раева говори пред Нова с пряко включване от Токио и коментира шеметната олимпийска титла на ансамбъла на България, която е първа за нашата страна в историята.

Тя наруши руската хегемония при ансамблите, предизвика злобни и гневни реакции от Москва, но зарадва цяла България.

“Успехът е изстрадан – каза президентът на федерацията ни. – Това е единственият медал, който липсваше на България в този спорт от 1996, когато ансамблите започват да участват на олимпиада в художествената гимнастика.

Виждала съм много отбори през годините, но не съм срещала по-дисциплиниран отбор и момичета, които да тренират пет години по този начин. Те не си позволиха да се оплачат, да намалят темпото.

Те са най-добрите в света, безапелационни бяха и преди Токио, но понякога ни ощетяваха, друг път ние допускахме грешки… И се стигна дотам да се съмняваме, но аз ги успокоявах, че моментът ще дойде. Казах им: На Олимпиадата златният медал е за вас!

Тази година направихме промяна в тактиката и поехме рискове. В съчетанията рискувахме много и направихме изключително сложни композиции. В тях една грешка, както се случи на Европейското във Варна, и съчетанието може да стане пълен хаос.

Знаехме, че няма средно положение. Ако си изиграем съчетанието, не може да има никой пред нас. Е, получи се.

Тези игри са революция в художествената гимнастика. В индивидуалната надпревара Линой Ашрам убедително победи Дина Аверина, която се считаше за пълен фаворит. А в ансамбъла България категорично с разлика, която рядко може да се види, спечели пред Русия. Истинско цунами бяхме!

Разочарована съм от реакцията в Русия и особено на Ирина Винер, имам големи симпатии към нея. Опитвам да я разбера, но съм сигурна, че тя като специалист вижда класата на България.

А когато си победен, трябва по-достойно да приемаш това.

И още нещо – преди излизането за последното им представяне, Мадлен Радуканова плачеше, много я болеше. Казах и: Само още две минути и половина трябва да издържиш… Тя куцаше, след като излезе.”

Това бе потвърдено и от бащата на Мадлен – футболния треньор Милен Радуканов. Той призна, че гимнастичката е била на болкоуспокояващи в двата дни преди финалите на ансамбъла, включително и минути преди решаващото съчетание в неделя сутринта.