fbpx

България се качи с пет места в ранглистата на ФИФА

Националният отбор на България по футбол се изкачи с 5 места в ранглистата на ФИФА и вече заема 70-а позиция с 1354 точки.

Прогресът се дължи на позитивното представяне на отбора в началото на месеца, когато направихме престижно равенство 1:1 с европейския шампион Италия във Флоренция, а след това се наложихме и над Литва с 1:0 в световна квалификация и над Грузия в 4:1 в контрола.

Със скока България изпревари Северна Македония, която участваше на Европейското първенство през лятото, както и тимовете на Черна гора, Ирак, Южна Африка и Китай.

От съперниците ни в квалификационна група C за световното първенство в Катар фаворитът Италия запазва 5-ото си място в подреждането, въпреки колебанията и равенствата с България и Швейцария. Самите швейцарци отстъпват с една позиция за последния месец и вече са на 15-о място в ранглистата.

Отборът на Северна Ирландия влезе в Топ 50, след като напредна с 4 места и вече е на 47-а позиция. Единствено тимът на Литва е след нас в подреждането, като дори е отстъпил с три места и вече е на 137-о място.

Престижната класация на ФИФА отново се оглавява от тима на Белгия с 1832 точки. “Червените дяволи” са преследвани от Бразилия с 1811 точки, а тройката се допълва от финалиста на европейското първенство Англия с 1755 точки. В Топ 5 освен съперниците ни от Италия е и световният шампион Франция 1754 точки.

В челната десетка влизат още отборите на Аржентина, Португалия, Испания, Мексико и Дания.