fbpx

България с бронз от Европейското по волейбол

Националният отбор на България за девойки под 16 години завърши с бронзовите отличия на Европейското първенство в Унгария и Словакия. Тимът на Диян Боюклиев надигра след страхотна битка Турция с 3:2 (21:25, 20:25, 25:10, 25:20, 15:6) в последния си мач от шампионата в унгарския град Нирегихаза.

Така волейболистките ни завършиха в Топ 3 на Европа и показаха, че страната ни има своя потенциал в девическото направление. Пред нас на почетната стълбица застанаха само класната школа на Русия и Италия (вече веднъж побеждавана от тима ни).

Девойките ни показаха истинско геройство в мача, като изковаха крайния успех след пълен обрат. Тимът ни губеше с 0:2, но намери сили и воля за щурм и невероятно силни изяви, които наклониха везните в наша полза.

Изоставането с два гейма не сломи нашите, а напротив още повече ги нахъса. В третата част картината коренно се промени и туркините бяха неприятно изненадани. Националките ни преодоляха напрежението и заиграха по съвсем различен начин. Те направиха такова изригване, че съперничките не можаха да се опомнят и останаха на едва 10 точки.

Възходящата линия се запази и България бе водеща на полето и в четвъртата част, като взе гейма и вкара мача в тайбрек.

В петата решителна част малките “лъвици“ показаха пълния си потенциал, като поведоха на Турция с ударното 9:2. Разликата бе непреодолима и България триумфира в мача след 109 минути.

Страхотно включване направи диагоналът Ива Дудова, която със своите 41 точки стана не само топреализатор, но и бе с основен принос за победата.

С това България взима втори бронзов медал на Европейско първенство след отличията на Евроволей 2017 в София.