fbpx

Звездите Тайбе Юсеин и Едмонд Назарян се връщат в състава за Евро 2021

Големите звезди на българската борба Тайбе Юсеин и Едмонд Назарян се връщат за европейското първенство във Варшава, което стартира от понеделник.

И двамата за последно се бориха на континенталния шампионат през миналата година, като Назарян взе титла в дебюта си при мъжете, а Юсеин се окичи с бронз. През есента капитанката на националките претърпя операция на коляното, а в началото на този сезон поднови тренировки. Още през 2019-а Тайбе спечели квота за олимпиадата в Токио.

Пета европейска титла в полската столица ще гони Биляна Дудова, която ще стартира при 59-килограмовите. Само преди дни тя стана първа на турнира “Дан Колов” в Пловдив и взе приза за най-добре представила се българска състезателка. На тепиха ще излязат още спечелилите олимпийски квоти Миглена Селишка (50) и Евелина Николова (57). А Юлияна Янева ще се бори в категория до 72 кг, в която през месец декември завоюва световната купа.

В състава са още София Георгиева (65) и Мария Оряшкова (76), които на “Дан Колов” взеха злато и сребро, както и Сезен Белберова (55).

Отборът ще бъде воден от треньорите Петър Касабов, Стоян Петков и Серафим Бързаков.

При мъжете в класическия стил на тепиха ще излезе Кирил Милов (97), който също е с квота за Токио 2020. Треньорският щаб ще разчита и на Стоян Кубатов, спечели титлата на “Никола Петров” миналата седмица. Отборът ще бъде воден от Елис Гури и Илиян Георгиев. Селекционерът Армен Назарян и помощникът му Бисер Георгиев ще продължат работа с останалата част на тима, която се подготвя за олимпийската квалификация в София от 6 до 9 май.

В свободния стил при мъжете в състава след травма се връща Мирослав Киров (74). Сили ще мерят още Георги Вангелов (61), който е с квота за Токио 2020, както и носителят на златния пояс “Дан Колов” Микяй Наим (57).

Селекционерът Валентин Ангелов и помощникът му Йордан Денев залагат още на натурализираните у нас чеченци Ахмед Магамаев (92) и Ахмед Батаев (97).

И двамата останаха на крачка от олимпийската квота на квалификацията в Будапеща миналия месец, но ще преследват визи на пресявката в София. Само финалистите ще си осигурят участие на игрите в Токио през лятото.