fbpx

Впечатляваща победа за лидера в “Тур дьо Франс”

колоездене

Словенецът Тадей Погачар крачи уверено към защита на титлата си в “Тур дьо Франс”. 22-годишният колоездач показа, че е изключителен характер и спечели седемнадесетия етап на легендарнат надпревара, състоящ се от 178.4 километра между Мюре и Сен-Лари-Сулан Кол дю Порте.

Това е втора етапна победа за Погачар тази година, след като той измина дистанцията за 5 часа, 3 минути и 31 секунди.

Шампионът бе непреклонен в битката с Йонас Вингегор (Дания) и Ричард Карапас (Еквадор). Словенската звезда неколкократно опита да се откъсне пред двамата и в крайна сметка с много воля и хъс успя да го направи в самия край – във финалните 200 метра той взе преднина от 3 секунди пред Вингегор и 4 пред Карапас.

Така носителят на жълтата фланелка увеличи преднината си в генералното класиране на 5:39 минути пред Вингегор и на 5:43 пред Карапас, които са съответно втори и трети. Погачар ще се бори и за званието “Най-добър катерач”, където е на 11 точки от лидера Ваут Пулс (Нидерландия), който има 78, а тройката се допълва от Найро Кинтана (Колумбия) с 66.

При спринтьорите Марк Кавендиш остава начело с 287 точки. Британецът води пред Майкъл Матюс от Австралия (251 точки) и Сони Колбрели от Италия с 201 точки.

В четвъртък етапът е планински – 127.9 километра, като колоездачите трябва да преодолят легендарната височина Турмале.