fbpx

Верстапен спечели в Белгия в състезание, което не се проведе

Формула 1

Макс Верстапен спечели най-късото състезание в историята на Формула 1, след като бе първи след само две обиколки в Гран при на Белгия. Причина за последния червен флаг бяха проливните дъждове в централна Европа, които забавиха старта на “Спа-Франкоршан” с над три часа.

Заради това, че състезанието не продължи поне 3/4 от предвидените обиколки, Ферстапен и всички останали в топ 10 получиха половината от нормалните точки. Така нидерландецът завърши с 12.5 и вече е на три от лидера в класирането при пилотите Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес). Световният шампион завърши на трето място с 3.518 секунди зад победителя.

Джордж Ръсъл (Великобритания, Уилямс) спечели второто място и записа първи подиум в кариерата си. Това се случи в 50-ото му Гран при във Формула 1.

Състезанието за Гран при на Белгия бе забавено с над три часа, след като днес над “Спа-Франкоршан” се изви ужасяваща буря. Рейс-контролът дори обсъждаше отлагане за утре заради изтичащия таймер от загряващите обиколки следобед, но до това не се стигна, след като стюардите се възползваха от правило в моторните спортове и го спряха час преди изтичането му.