fbpx

Тадей Погачар продължи доминацията си на “Тур дьо Франс”

Миналогодишният победител в “Тур дьо Франс” – Тадей Погачар, не остави съмнение кой е най-добрият колоездач в света, като направи огромна крачка към тазгодишната победа в най-престижната надпревара в този спорт.

Словенецът спечели по впечатляващ начин последния планински етап на Тура, този между Пау и Луз Ардиден, с дължина от 129,7 километра.

22-годишният Погачар показа невероятни неща и в края на вчерашния планински етап, а днес затвърди доминацията си пред погледа на френския президент Еманюел Макрон. Именно държавният глава ще го награди в края на този символичен за Тура етап.

Без никакво напрежение във финалното изкачване, сякаш тепърва се качваше на велосипеда си, Погачар просто отвя конкурентите в последните 500 метра. Абсолютна доминация. Колегите му изглеждаха уморени, на ръба на силите си, което е логично при такъв тежък етап, но Погачар видимо не показваше никакво напрежение и спокойно въртеше към успеха.

Подобно на вчера, до него бяха Ричард Карапас и Йонас Вингегаард, които са и единствените му реални конкуренти в генералното класиране. В този етап сили с фаворитите опита да премери и испанецът Енрик Мас, който тръгна да прави атака 700 метра преди края, но само ядоса Погачар и в крайна сметка остана на 13 секунди зад победителя.

Днешната победа бе по-скоро психологическа, защото не промени кой знае колко нещата в генералното класиране.

Там Погачар увеличи само с 2 секунди преднината си пред Вингегаард и Карапас, която е все така солидна. 5.41 минути с оставащи три етапа до края.

Вадим от сметките последния етап, защото там размествания на върха няма да има, такива са традициите. Така утрешният равен етап и часовника в събота делят Тадей Погачар от втора поредна титла, при второто му участие на “Тур дьо Франс”.

За да не се случи това, трябва да видим някаква огромна сензация или падане в следващите два дни. Просто няма да има къде Каарапас и Вингегаард да наваксат тази разлика.