fbpx

Рускиня стана третата жена в света с 5 метра в овчарския скок

Диамантена лига

Рускинята Анжелика Сидорова спечели надпреварата в овчарския скок от финалното състезание в сериите на Диамантената лига в Цюрих. Тя написа и история, като скочи 5.01 метра и стана едва третата жена в тази дисциплина, преодоляла петте метра.

Преди нея само Ирина Исинбаева (със световния рекорд от 5.06 м) и Санди Морис от САЩ (5.00 м) са прелитали над тази граница. Преди месец 30-годишната Сидорова спечели сребро в овчарския скок в Токио на Олимпийските игри.

Драма имаше на 400 м при мъжете, където Майкъл Чери спечели с време от 44.41 секунди. За американеца това е втора поредна победа в Диамантената лига след тази в Брюксел преди няколко дни.

В 100-те метра при жените Илейн Томпсън от Ямайка спечели за четвърти път в надпреварите от сериите тази година, като с време 10.65 сек бе недостижима. Втора остана британката Дина Ашър-Смит.

Спринтът при мъжете бе спечелен драматично от американеца Фред Керли, който също взима втора поредна победа в дисциплината в стартове от Диамантената лига (след Брюксел).

Той финишира за 9.87 секунди, изпреварвайки с две стотни Андре де Грас, а трети остана Рони Бейкър (САЩ) с време от 9.91 сек.

Най-голямата драма бе на 110 м с препяствия при мъжете, където бившият състезател по американски футбол Девон Алън извоюва първата си титла от сериите в Диамантената лига.

Неговото време бе 13.06 секунди, поделено реално в по-малко от стотна с това на Роналд Леви от Ямайка, като дори фотофинишът (долу) трудно можеше да раздели двамата!

Олимпийските шампиони в овчарския скок Арманд Дуплантис и в скока на височина Джанмарко Тамбери също спечелиха в Цюрих. Шведът постави нов рекорд на турнира от 6.06 метра и опита да скочи 6.19 м за нов световен рекорд, но не успя. Тамбери спечели с 2.34 метра.