fbpx

Пирин се завърна в елита на България

Един от емблематичните клубове в българския футбол – Пирин (Благоевград), официално се завърна в елита.

“Орлетата” спечелиха гостуването си на Литекс с 2:0, като пет кръга преди края няма как да бъдат изместени от някое от първите две места, които дават право на директна промоция в Първа лига.

Така след три години във Втора лига, благоевградските фенове отново ще могат да гледат любимия си тим сред най-добрите в България, където му е мястото с оглед историята и приноса му към играта у нас.

Днешният успех затвърди Пирин на върха в класирането с 59 точки, а след седмица “орлетата” ще получат още три, заради очертаващата се служебна победа срещу напусналия групата отбор на Кариана.

Така с актив от 62 пункта, Пирин няма как да бъде изместен от третия в класирането Спортист (Своге). Пред благоевградчани може да завърши само вторият Локомотив (София), но това няма да има никакво значение за промоцията.

Преди три сезона Пирин изпадна по доста нелеп начин, след като завърши редовния сезон с три пъти повече от Витоша (Бистрица), но в крайна сметка загуби в плейофите от въпросния тим.

След това дойдоха два много тежки сезона във Втора лига, в които Пирин завърши с едва няколко точки през зоната на изпадащите и място в аматьорския футбол.

Стартиралият преди година амбициозен проект и новото финансиране обаче коренно преобразиха клуба, който със солидна селекция и добра работа от треньора Уорън Фийни, успя да свърши своята работа.

С оглед ситуацията и класата на отборите във Втора лига, е твърде вероятно в следващите седмици да отбележим още едно легендарно завръщане в елита – това на Локомотив (София).