fbpx

Нова драма в Баку остави Верстапен и Хамилтън без точки

Изключителна драма, която може да се окаже и решителна в битката за титлата, беляза Гран при на Баку.

Лидерът в генералното класиране Макс Верстапен, който водеше състезанието, катастрофира само четири обиколки преди края. А нидерландецът нямаше никаква вина за случилото се, защото ударът му в предпазните заграждения бе причинен от спуканата му лява задна гума.

Така вместо очертаваща се сигурна и напълно заслужена победа, Верстапен трябваше да претърпи огромно разочарование. Той няма да вземе точки в битката за шампионската титла, а гръмналата му гума за пореден път повдига доста въпросителни около качеството на доставчика “Pirelli”.

Разбира се, все пак добрата новина е, че въпреки сблъсъкът с над 200 километра в час, Верстапен е невредим. Нидерландецът обаче не успя да скрие разочарованието си, като в изблик на нерви ритна няколко пъти болида си, както и тази фатална лява задна гума.

И това изглеждаше отлична новина за големия му конкурент Люис Хамилтън.

В този момент съотборникът на Верстапен от “Ред Бул” – Серхио Перес, водеше колоната, Люис Хамилтън бе втори, а с наличието на кола за сигурност, трябваше всички да завъртят четири обиколки без изпреварване.

В този момент обаче бе взето решение за прекъсване на състезанието и подновяването му от старт-финалната права, което със сигурност бе решение в полза на Люис Хамилтън. То му даваше шанс да победи.

И след около 15 минути пилотите подновиха състезанието с оставащи 2 обиколки. Хамилтън тръгна по-добре от Перес, но не успя да завие за първия завой, което остави и него без точки в битката за титлата. Той завърши последен, а без излишния риск, можеше да е втори и да вземе изключително ценни точки в битката за титлата.

Перес завъртя безгрешно тези две обиколки и спечели втората си победа в своята кариера.

Като цяло целият подиум в Баку бе сензационен, защото Себастиан Фетел от “Астън Мартин” завърши на второ място, а Пиер Гасли с “Алфа Таури” зае третото място.

Гасли водеше тежка битка с третото място с Шарл Леклер, но го запази, а след края на състезанието пилотът на “Ферари” имаше сериозни претенции към своя опонент.

Така Макс Верстапен продължава да води в генралното класиране със 105 точки, четири повече от Люис Хамилтън.