fbpx

Най-добрият български съдия ще бъде част от Олимпиадата

Топ реферът на България Георги Кабаков ще бъде част от Олимпиадата в Токио през лятото.

Пловдивчанинът е в списъка с рефери, които ще ръководят мачовете от футболните турнири при мъжете и жените на Олимпиадата. Заедно с него ще са обичайните му помощници Мартин Маргаритов и Диян Вълков.

Тримата са една от осемте европейски бригади, които ще бъдат част от олимпийските игри. Останалите седем са представители на Франция, Португалия, Сърбия, Исландия, Украйна, Русия и Швейцария.

Това назначение обаче означава, че едва ли Кабаков ще попадне в списъка с рефери за Европейското първенство, което всъщност бе и голямата цел. Той бе в разширение списък от рефери и макар списъкът за шампионата на Стария континент да не е обявен, едва ли той ще намери място в него.

Двете събития се разминават, но няма практика да се викат едни и същи съдии и на двете. А и предвид всички мерки, вероятно съдиите ще трябва да отпътуват за Токио няколко седмици по-рано.

Това е първият български съдия на Олимпиадата от игрите през 1992-а в Барселона, когато главен рефер бе Любе Спасов.

В последните години Георги Кабаков безспорно е най-качественият ни съдия, като непрестанно получава наряди за груповата фаза на евротурнирите.