fbpx

Кристиано Роналдо е най-скъпоплатеният футболист в света

Кристиано Роналдо

Авторитетното американско издание “Forbes” определи 10-те футболисти с най-големи възнаграждения през настоящия сезон.

Едва ли за някого е изненада, че първите две места се заемат от Кристиано Роналдо и Лионел Меси, още повече, че през лятото те смениха отборите си и в момента взимат доста по-сериозни заплати.

Първи в тази класация е Роналдо, който през този сезон ще заработи около 125 милиона долара.

75 милиона от тях са под формата на заплата, другите 55 са от бонуси, рекламни договори и различните бизнес начинания на португалеца.

След него е Лионел Меси, който ще заработи 110 милиона.

Аржентинецът взима с 5 милиона долара по-голяма заплата в ПСЖ, но пък приходите му извън терена са доста по-скромни от тези на Роналдо, което му отрежда това второ място.

Все пак общо двете големи суперзвезди на футбола ще заработят око 235 милиона само за един сезон, което е наистина умопомрачително.

Трети е бразилецът Неймар, който има същата заплата като на Меси – 75 милиона, заедно с 20 милиона приходи извън терена, което прави общ доход за сезона от 90 милиона долара.

От четвъртото място в класацията размерът на приходите значително пада, най-вече заради драстично по-малките заплати.

Четвърти е Килиан Мбапе, който през сезона ще заработи 43 милиона долара, а само заплатата от клуба е 28 милиона. Това е с почти 50 милиона по-малко от възнагражденията на Меси и Неймар.

Може би не е изненада, че Мбапе иска да си тръгне от Париж.

На петото място е египтянинът Мохамед Салах от Ливърпул, който е с приход от 41 милиона, 25 от които са заплатата му.

Шести е Роберт Левандовски със заплата от 27 милиона долара, както и странични приходи от 8 милиона.

На седмото място виждаме едно доста изненадващо име – това на Андрес Иниеста. Испанският ветеран отдавна не е под светлините на прожекторите и играе футбол за японския Висел Кобе.

Там обаче той е четвърти по света по чиста заплата, която възлиза на 31 милиона долара на сезон. Той обаче не е в Европа, което доста влияр на рекламните му договори, като със само 4 милиона странични приходи, Иниеста заема седмото място в тази класация.

Осми е френският национал от Манчестър Юнайтед – Пол Погба. Общият му приход е 34 милиона долара, 27 от които са заплата.

Едва на девето и десето място виждаме играчи на Реал (Мадрид), като от началото на сезона те не са точно основни за клуба.

Девети е Гарет Бейл с общ приход от 32 милиона (26 заплата), а десети е Еден Азар с 29 милиона долара общ приход (26 заплата).