fbpx

Изпълнителният директор на Левски: Положението е критично

Левски

Изпълнителният директор на Левски – адвокат Иво Ивков, даде пресконференция месец след официалното си встъпване в длъжност.

Той коментира актуалните теми около финансовото състояние на клуба, което остава все така тежко. Именно това е основната функция на Ивков в клуба. Преговори, разсрочване и намиране на начини за погасяването на огромните дългове на клуба.

Той определи ситауцията като изключително критична, а според него Левски го очаква най-тежката Коледа, но все пак нещата са под контрол.

Плащания се извършват по график, но лицензът на тима е все така застрашен, а фалитът, който не пожела да изрече, но все пак намекна, не е невъзможен сценарий.

Единственото място, на което не е постигнато споразумение е в преговорите с Петър Хубчев и неговият щаб. Те не са отстъпили нито с един лев в претенциите си, а Левски трябва да се разплати с тях на равни вноски в следващите 6 месеца. Една вноска вече е направена, а остават задължения от 800 000 лева.

“Имаме подписано споразумение с г-н Хубчев и неговия екип. Вече е платена и първата вноска в срок. Там сумата е притеснителна. Няма да се впускам и ще остава верен да не анализирам какво се е случило в миналото. Там сумата е разсрочена за следващите 6 месеца на месечни вноски.

Никак не съм щастлив с това споразумение, но то беше неизбежно с оглед състоянието, в което е клуба. Там не бяха постигнати договорености за никакви отстъпки. Цялата сума ще бъде изплатена в следващите шест месеца. 800 000 лева е останалата сума, която включва лихви и главници. Вторият случай е с футболист, който не влиза в плановете на треньорския щаб. Имаше договор с за още година и половина. След проведени преговори и разбиране от другата страна ние се споразумяхме и сключихме много добро споразумение с г-н Славчев и неговия агент. 12 000 и нещо евро + заплатите до края на годината ще бъдат изплатени. Това е доста добро решение на този казус. Водихме тежки преговори, но в рамките на десетина дни успяхме да приключим с този случай.

Третият случай е Насиру Мохамед. Има решение на ФИФА за дължимата му сума 395 000 евро. Ще направим така тази сума да не е изискуема до края на годината и да не влияе на лиценза на клуба. Вярваме, че ще можем да постигнем и там едно относително добро споразумение. Очевидни са щетите от тези случаи. Няма нужда да говорим много за това.

Правим периодични плащания към НАП, но те не са достатъчни. Положението е абсолютно критично и ще продължава в следващите месеци от финансова гледна точка, но нещата са под контрол. Разговаряме с всички. Предстои ни най-тежката Коледа в историята на клуба.

Дефицитът, който клубът има в момента, е около 2 200 000 лева, за да преодолеем този първоначален шок.

Има и добри неща. Подновихме договорите на много млади играчи. Билал Бари също подписа при същите условия. Не трябва да забравяме, че подновихме и с Анди Краев, който се развива със седмици. Не са тайна и трансферите на Сонко и Цунами. Това е идеята за трансферите в клуба. Идеята е да се направи сплав от нашите юноши и класни като цена и качество – играчи от чужбина.

В Левски има пламък в очите. Колкото и да е трудно, нещата са под контрол. Не действаме само на пожар. Мислим за стратегията как да се развиваме. Спечелихме три дела, но четвъртото бе загубено. Там сме на ниво дисциплинарно производство. Правим всичко възможно, за да не е проблем за лиценза на клуба”, сподели Ивков.