fbpx

Италия реши да играе срещу България във Флоренция

Италианската футболна федерация взе решение да посрещне България в град Флоренция. Двата национални тима се изправят един срещу друг в следващия кръг от световните квалификации на 2 септември.

Двубоят на стадион “Артемио Франки” е четвърти за двата тима по пътя към Мондиала в Катар, като на този етап италианците са на първо място след три победи с по 2:0, едната от които срещу България на “Васил Левски”. Българският тим пък има само точка след първите си три мача.

Както добре знаем, Италия няма фиксиран национален стадион, като почти за всеки свой мач сменя арената.

Това ще бъде мач №30 за Скуадра Адзура на “Артемио Франки”, като до този момент те са непобедени с 22 победи и 7 равенства.

До този момент България има 10 гостувания на италианска земя. Три от тях са в Торино, но на два различни стадиона. Последните две бяха в Палермо, има две в Болоня, едно пред 90 000 в Неапол, както и по един мач в Генуа и Чезена.

Тази смяна на стадиони не е необичайна, като само в последните две години, италианците са домакинствали най-често във Флоренция, но и в Парма, Реджо Емилия, Удине, Торино, Бергамо, Палермо, Рим и Генуа.

Стадио “Артемио Франки” пък е дом на Фиорентина, като е с капацитет от 43 147 души. На този етап няма как да има яснота дали ще има публика, но е по-вероятно да има, макар и не пълния капацитет.

На този стадион са се изиграли общо 7 мача от Световните през 1934-а и 1990-а.

Той е сцена и на може би най-популярната италианска история за НЛО, когато 10 хиляди замлъкват по време на мача между Фиорентина и Пистойезе през 1954-а. По думите им, над стадиона спрял странен летящ обект и прекарал няколко секунди във въздуха преди да изчезне.