fbpx

Чехия е изненадващ четвъртфиналист на Европейското първенство

Чехия

Чехия е най-изненадващият четвъртфиналист на Евро 2020 до момента, след като изхвърли от играта Нидерландия със заслужена победа с 2:0 в Будапеща. В четвъртфиналната фаза съперник на чехите ще бъде Дания, като пред два от по-скромните тимове на турнира се отваря голям шанс – единият ще е полуфиналист.

Чехия спази традицията да е сила на първенствата на континента, като има една титла, два финала и още два полуфинала на Европейски.

Озадачаващо, нидерландците не отправиха нито един точен удар в  чешката врата за повече от 90 минути футбол. Те изглеждаха много уморени и някак безидейни, а един момент в мача се оказа ключов и го наклони в полза на Чехия.

В 54-ата минута бранителят на “оранжевите” Матайс де Лихт бе изгонен с директен червен картон след консултация с ВАР. Защитникът игра с ръка, а повторенията показаха, че е последен в защитата и това доведе до строгото съдийско решение. С 10 души отборът на Франк де Бур съвсем загуби сили.

И чехите нанесоха своя удар – първо Томаш Холеш с глава вкара след корнер пред погледите на трима нидерландски защитници за 1:0, а в 80-ата минута и звездата Патрик Шик се разписа с левия крак от дъгата на наказателното поле – 2:0 и четвъртфинал за Чехия!