fbpx

Божидар Андреев стана пети на Олимпиадата

Божидар Андреев

Българският щангист Божидар Андреев остана на пето място на Олимпиадата в Токио в категория до 73 килограма.

Надеждата ни за медал в този спорт направи само три успешни опита от общо шестте и с това нямаше шанс да се нареди сред призьорите в дисциплината.

Безапелационен шампион стана китаецът Ши Жион, който подобри световния рекорд в двубоя, вдигайки общо 364 килограма и подобрявайки своето върхово постижение.

Европейският шампион Божидар направи наглед лесен опит на 150 килограма. Във второто си излизане не успя да преодолее тежестта от 154 килограма. При третото прояви характер и успя да вдигне тази тежест в изхвърлянето. Това го остави на четвърта позиция след първата част от надпреварата.

В изтласкването Божидар започна с успешен опит на 184 килограма, макар че имаше сериозни затруднения. За жалост обаче не успя да се поздрави с успешен опит на 189 килограма. При третия си опит треньорите му заложиха 190 килограма, но Андреев избърза с изтласкването и не успя да се възползва от шанса си. Така сборът му остана 338 килограма.

Среброто отиде за Рубен Майора от Венецуела, който вдигна 156 килограма и 190 килограма – общо 364.

Бронзът е Рахмад Абдулах с 343 кг. Албанецът Брикен Каля също завърши пред Андреев с 338, но 1 кг повече в изхвърлянето.

Последният олимпийски медал на България във вдигането на тежести остава този на Милка Манева от Игрите в Лондон през 2012 година. При мъжете последното отличие е на Милен Добрев в Атина от 2004-а.

На август на сцената в Токио ще се качи и другият български представител – Христо Христов. Световният шампион за младежи от Ташкент ще участва в категория до 109 килограма.