fbpx

Биляна Дудова стъпи на световния връх

Биляна Дудова

Биляна Дудова добави световна титла към четирите си европейски, след като завърши доминацията си в категория до 59 кг на турнира в Осло с победа с 6:4 срещу японската шампионка Аки Ханаи.

Дудова започна впечатляващо схватката, както всъщност изигра целия турнир в Норвегия. Тя улови японката през рамо и след като я държа неподвижна няколко секунди, я преметна с на тепиха за четири точки. В края на движението двете си размениха по още две точки и българката се оттегли на почивка с преднина при 6:2.

Дудова позволи на Ханаи да я улови за глезена в началото на втората част, но блокира движенията за точки и така източи две минути от часовника. В последните 60 секунди българската националка продължи да се защитава по отличен начин и въпреки че загуби още две точки, тя в крайна сметка стана световен шампион за първи път в кариерата си. Дудова приключи турнира с впечатляващите 30:4 технически точки.

Така Дудова, само на 24 години, вече има четири европейски и една световна титла, едно второ място на световни първенства и първо на европейски шампионат до 23 години.

Това бе първи медал за България в Осло, като надеждите са за втори от Кирил Милов. Той стартира утре на 97 кг класически стил.

Последната ни световна титла в борбата дойде през 2018-а, когато Тайбе Юсеин бе над всички в категория до 62 килограма.