fbpx

Българският ансамбъл за девойки спечели сребро във Варна

Художествена гимнастика

Българският ансамбъл за девойки спечели сребърен медал в многобоя на Европейското първенство по художествена гимнастика във Варна.

Александра Василева, Камелия Петрова, Сузан Пуладиан, Кристиана Дойчева, Гергана Трендафилова и Мария Стаменова събраха сбор от 65.450 точки. Възпитаничките на Вяра Ваташка и Цветелина Найденова изиграха силно композицията си с пет топки и бяха оценени с 38.250 точки, а на пет ленти допуснаха грешки и имат 27.200 точки.
Българският ансамбъл се класира за финалите и на двата уреда, които са по-късно днес. Тимът влиза с втора по сила оценка на пет ленти и трета по сила на пет топки.

Титлата спечели Русия с 67.800 точки (40.500 на пет топки и 27.300 на пет ленти), въпреки че гимнастичките допуснаха грешки, особено в композицията с ленти.
Бронзовите медала завоюва Израел с 63.175 точки (37.000 на пет топки и 26.175 на пет ленти).

В класирането следват Италия с 35.650 точки, Беларус с 38.300 точки, Украйна с 34.950 и други.

“Момичетата се справиха доста добре, те са доста малки, това е първо европейско първенство за тях. Ние сме домакини и е нормално да са малко по-притеснени, отговорността е много по-голяма. На фона и на другите участнички, всички правиха грешки. Затова, който допусне най-малко грешки, той ще вземе златния медал. Но съм доволна, защото момичетата се справиха с напрежението”, каза международният съдия Християна Тодорова в интервю за фейсбук страницата на БФХГ.

Финалите на отделните уреди започват в 19.00 часа, а от 18.30 часа е официалното откриване.

В Двореца на културата и спорта във Варна имаше малко публика, която бурно подкрепяше българските гимнастички.