fbpx

България падна с 4 места в световната футболна ранглиста

Ясен Петров

Националният отбор на България загуби четири места в ранглистата на Международната футболна федерация (ФИФА) и вече заема 75-а позиция, а континенталните шампиони на Европа и Южна Америка – Италия и Аржентина, се изкачиха с по две.

България няма победа от 11 ноември насам, когато спечели срещу Гибралтар с 3:0. Отборът на Ясен Петров игра за последно в серията от контроли преди началото на Европейското първенство по футбол, като направи равен 1:1 със Словакия и загуби срещу Русия с 0:1 и срещу Франция с 0:3.

Следващият официален двубой на България е срещу Италия в световна квалификация на 2 септември. Европейските шампиони, които победиха Англия с дузпи на “Уембли”, се изкачиха с две места до пето. Най-предно класиран сред останалите съперници на България е отборът на Швейцария с 15-о място. Северна Ирландия е на 51-а позиция, а Литва е на 134-о.

Лидер в ранглистата е Белгия с 1822 точки, а в топ шест попадат още Бразилия с 1798, Франция с 1762, Англия с 1753, Италия с 1745 и Аржентина с 1714. Шампионите на Копа Америка също се изкачиха с две места.