fbpx

България изпусна шансовете си и записа загуба от Германия

Волейболният национален тим на България завърши първата седмица в турнира Лига на нациите с една победа и две поражения.

Родният тим загуби от Германия с 2:3 (25:19, 21:25, 25:22, 28:30, 11:15) в третия си мач от турнира.

Съставът ни трябва сериозно да съжалява за пропуснатите шансове, защото в четвъртия гейм имаше три мачбола в своя полза, но ги пропиля и трите. Момчетата ни птропуснаха страхотни възможности, а това очевидно ги обезвери преди решителния тайбрек на мача, продължил почти три часа.

И двата тима не бяха в оптимален състав, но направиха доста драматичен и интересен мач, който в крайна сметка сякаш бе решен от характера и по-големият опит на нашите опоненти.

Така след поражението от Франция и победата над Австралия, дойде и неприятното поражение от Германия.

Българите за трети пореден път започнаха изключително силно и амбицирано мача, като още в началото на първия гейм натрупаха добра преднина.

Тя варираше между 3 и 6 точки, но момчетата ни така и не пускаха немците близо до себе си. В края на гейма сякаш и съперникът се отказа от това да преследва спечелване на този гейм, като от 18:15, разликата набързо стана 22:16, а след това 24:18 в наша полза.

Немците направиха точка за 24:19, но след това със сервис в мрежата ни подариха гейма.

Втората част започна равностойно, като се видя значителна промяна в играта на немците, най-вече от гледна точка на тяхната концентрация.

За съжаление момчетата ни им помогнаха, защото при 8:8 волейболистите ни запонаха да допускат доста нелепи грешки, което освен аванс в резултата, даде и доста увереност и самочувствие на съперника.

Те набързо натрупаха аванс от 7-8 точки, като макар и да показаха отпускане в края, успяха да изравнят, със спечелен втори гейм с 25:21.

Трябва да отбележим, че в този втори гейм Силвано Пранди направи доста промени и България не бе с най-добрите си налични играчи на игрището.

В третата част основните ни състезатели се завърнаха, което веднага даде своето отражение. Геймът се развиваше равностойно, но в средата му Цветан Соколов поведе съотборниците си, като с две страхотни атаки, една блокада и подарък от немците, България натрупа аванс от 4 точки.

Момчетата ни държеха преднината си до самия край, като взеха третия гейм с 25:22.

Четвъртата част не тръгна по-най-добрия начин за българският тим. Немците бяха решени да вкарат този мач в тайбрек, като в средата на частта поведоха със 17:13, а и играеха по-добре.

Отново обаче страхотният Цветан Соколов показа защо е сред най-добрите в света, като поведе младите си съотборници. Няколко негови атаки ни доближиха само на точка от немците при 23:22 в тяхна полза.

Ангел Грозданов изравни от единичен блок, а след това нова негова блокада ни подари първия мачбол в мача.

За съжаление го пропиляхме, но при 25:24 получихме нов шанс, който пак пропиляхме. Историята се повтори при 26:25, а като пропуснеш три мачбола, в крайна сметка плащаш скъпа цена. Това разбраха играчите ни, които загубиха гейма с 28:30.

За съжаление тези три пропуснати мачбола съвсем сринаха момчетата ни, които свалиха гарда в тайбрека и буквално подариха успеха на Германия.

Показателен е фактът, че немците ни поведоха с 14:7. България все пак направи четири точки и спаси четири мачбола, но това не бе достатъчно, защото немците спечелиха тайбрека с 15:11, с което спечелиха и мача.

Лигата на нациите продължава и през следващата седмица, когато в рамките на три дни България ще се изправи срещу Италия, Канада и Иран.