fbpx

България грабна отборната титла на Европейското по щанги

България официално спечели отборната титла при мъжете на Европейското първенство по вдигане на тежести, което се проведе в Москва през миналата седмица.

Официалните резултати, които публикуваха организаторите, сочат че България е с 685 точки и води убедително пред отбора на Армения, който е втори с 620 точки. Тройката затварят грузинците с 612 точки. Зад нас остават още отборите на Русия, Беларус, Турция, Испания, Полша, Украйна и Чехия, затваряща топ 10.

Статистиката не е достатъчно подробна, за да посочи откога България не е имала подобен успех на европейски шампионат, но в този си формат, който варира от 1998 година, никой друг отбор не е записвал такъв точков актив.

685-те точки за най-добрият резултат при мъжете, като Турция през 1999-а постига 682 точки и с второто най-добро постижение. Следва Грузия на миналото Европейско първенство през 2019-а в Тбилиси, като активът им от него бе 636 точки.

България за пети път печели отборната надпревара при мъжете. Това се случи още през 1998-а в Риеса, през 2000-а и 2005-а в София и през 2002-а в Анталия.

България спечели общо 19 медала на шампионата в Москва – 8 златни, 8 сребърни и 3 бронзови. При мъжете имаме злато на Ангел Русев и Стилян Гроздев, сребро на Карлос Насар и Христо Христов и бронз на Валентин Генчев.

Във вечната ранглиста оставаме втори с общо 401 отличия – 169 златни, 137 сребърни и 95 бронзови. Лидерството продължава да държи СССР/Русия с 325 медала, но 202 от тях златни.

“Радва ме, че отново сме на върха при мъжете в европейските щанги. Това е доказателство, че сме на прав път и е огромен стимул за състезателите. Жените ни също записаха голям успех. Повечето от нашите състезатели са в младежка, дори юношеска възрасти, което е добро обещание за бъдещето на българските щанги.

Искам специално да благодаря на треньорите по центровете, за отличната работа, която са свършили и като подбор, и като изграждане на тези таланти в ранна възраст. Това пътят и се надявам държавата да отделя повече средства за наставниците и центровете по места, за клубовете, където се коват тези успехи и бъдещите шампиони. Сега няма време за почивка, още от днес започваме със заявките за младежкото световно, което предстои след месец в Ташкент и което също е олимпийска квалификация.

Ще се борим за квотите до край и след това насочваме погледи към олимпиадата в Токио. Надявам се всички да са здрави и да можем да покажем максимума си точно по време на най-важното състезание,” каза старши треньорът на националните щангисти Иван Иванов, като уточни, че след Игрите в Токио ще се оттегли от поста.