fbpx

Алберт Попов постигна рекордно 17-о място на Олимпиадата

Алберт Попов

Алберт Попов направи най-добро българско олимпийско класиране в дисциплината гигантски слалом.

Макар това да не е неговата коронна дисциплина, той направи много силно и изненадващо състезание, като се нареди на 17-о място в крайното класиране с общо време от 2:14.94 минути.

До този момент най-доброто представяне на България в гигантския слалом бе 21-ата позиция на Петър Попангелов през 1984-а в Сарево.

Страхотен успех, защото самият Алберт призна след състезанието, че е тренирал гигантски слалом само 2-3 пъти, а днес просто се е пуснал, за да провери ските и снега преди дисциплината слалом, която предстои в сряда.

Класирането си Алберт извоюва със страхотното каране във втория манш. При второто пусканео по трасето той даде седмо време, но изоставането му в първия манш, когато бе 27-и, му коства още по-предно класиране.

В този първи манш условията бяха ужасяващи. Мъгла, вятър и снеговалеж, а 35 от 89-те участници изобщо не финишираха. Заради тежките условия вторият манш бе отложен с час и половина, а в подобрените условия и вече без напрежение, Алберт Попов направи чудесен резултат.

Ако запази формата си, спокойно може да очакваме още по-предно класиране в слалома.

“Във втория манш ми беше много по-лесно, защото стартирах от първите. Така имаш възможност да избереш своята линия, своя път, по начина, по който си разгледал трасето. По принцип това ми е карането, но с толкова заден номер в първия манш е наистина трудно да се покаже. Тогава нещата не са толкова под твоя контрол.

По време на второто ми спускане беше по-светло, виждаше се добре теренът, доста добре беше изчистена пистата, заради което се забави състезанието. Смея да твърдя, че са се справили перфектно. За гигантския слалом, честно казано, изненадах и себе си за тренировките в дисциплината, които имам през този сезон. Тук съм се пуснал само два пъти, колкото да тестваме ските, за да губя минимално в състезанието”, сподели Попов минути след спускането си, когато още нямаше идея, че ще направи национален рекорд.

Иначе над всички днес бе лидерът в класирането за Световната купа – Марко Одермат от Швейцария. Той бе най-бърз след първия манш, бе много силен и във втория, което му донесе злато с общо време от 2:09.35 минути.

За 24-годишният Одермат това е първи олимпийски медал, като той изпревари само с 0.19 секунди сребърният медалист Жан Кранйец от Словения. Трети остана световният шампион в дисциплината Матио Февър.