fbpx

Травмата на Надал е рядка и трудна за лечение

Рафаел Надал

Треньорът на Рафаел Надал разкри подробности около травмата му, която се е превърнала в хронична и все по-често е фактор за шампиона в тениса. Именно заради болките в ходилото испанецът сложи край на сезона и няма да играе повече поне до Откритото първенство на Австралия през януари.

През този уикенд Надал се включи изненадващо в друг спорт – в турнира на Балеарските острови по голф, като е девети след съботната сесия.

“Рафа не може да играе на твърда настилка, когато има болки в стъпалото – каза Карлос Моя, наставникът на 20-кратния шампион в Шлема. – На червено е ОК, на трева – донякъде също, но твърдите кортове просто не му позволяват да натовари крака. Ще трябва дълга терапия и, за съжаление, не знаем колко време ще отнеме.”

Оказва се, че Надал има травмата още от 2005 година. Това е рядко състояние на крака, наречено “синдром на Мюлер-Вайс”.

Една от носещите кости от външната страна в ходилото, която е ключова за всички завъртания, смени на темпото и изобщо движения, типични за един тенис мач, започва да “умира”.

Тя е износена и мястото боли при всяка смяна на позицията на стъпалото, а в тениса то се огъва постоянно заради многото движение, спринтове, подскоци, приклякания и какво ли още не.

Причините за появата на травмата обикновено е продължително с години натоварване върху ходилото. Тоест – в случая на Надал, причина за състоянието му е екшън стилът на игра, който практикува.

Почивка дава някакво облекчение за определен период. Но това е прогресивно заболяване и според специалистите може да бъде много по-трудно за излекувано, особено след толкова дълъг период.

В следващия поне месец Рафа няма да тренира и ще даде почти пълна почивка на мястото, като се изключи ходене и упражнения. Но според Моя няма никакви гаранции, че след това завръщането ще е с пълноценно изцеряване на травмата.