fbpx

Стойка Кръстева надигра японка и България има първи олимпийски финал в бокса от 1996 г.

Стойка Кръстева

България ще има финалист в бокса на Олимпиада след 25 години пауза. Стойка Кръстева ще се бие за златото в категория до 51 кг на олимпийския ринг в Токио, след като постигна блестяща победа над представителката на домакините Цукими Намики. Българката спечели с 5-0 съдийски гласа. В събота сутринта тя ще срещне Бусе Чакъроглу (Турция) в битка за златото.

Това е първи финал за България в бокса на Олимпиада от Атланта 1996, когато имахме златото на Даниел Петров и сребърните медали на Серафим Тодоров и Тончо Тончев. Традицията на този спорт продължи и Тервел Пулев с бронз от Лондон 2012, но тогава малко не стигна за финал.

Стойка Кръстева надигра напълно японката, като спечели и трите рунда в съдийските вотове. В третия тя изнесе лекция по контраатакуващ бокс, изчаквайки съперничката и нанасяйки точни и тежки удари с по-дългите си ръце. Ръстово българката превъзхождаше видимо, а азиатката бе по-агресивна и подвижна.

“Ще посветя следващия мач на България, на младите, на които искам да им дам личен пример – каза боксьорката ни след победата. – Българите сме борбена нация и можем всичко, въпреки че сме малка страна, но в спорта се надявам и искам цял свят да се съобразява с България, защото като дух и нация сме много силни.

Горда съм с това. Горда съм, че съм българка, че съм тук и нещата се случват по този прекрасен начин за нас.”