fbpx

С грижа за спорта и културата: 67 години Български спортен тотализатор

1957-ма е знакова година, дала началото на легендарни “пътешествия”: кучето Лайка става първото живо същество в космическото пространство, Лари Кинг води първото си радио предаване, Джон Ленън се запознава с Пол Маккартни, а за капак лентата „Около света за 80 дни“ по знаменития роман на Жул Верн печели „Оскар“ за най-добър филм. 

У нас също се случва паметно събитие, което ражда дългогодишна традиция, променила съдбата на десетки хиляди българи и сбъднала безброй мечти. На днешния 12 май през 1957 г. е организиран първият тираж на Спорт Тото 1, с което де факто се поставя началото на съществуването на Български спортен тотализатор. В края на същата година се организира и първото теглене на числата вТото 2 – 6/49“ – игра, която през годините придобива митичен статут за поколения наши сънародници и се превъръща в символ на стремежа към късмет, щастие и хубав живот. 

Началото е романтично, каквата е и цялата история на тази организация – печелившите комбинации се определят посредством механична сфера, която се заключва автоматично и разполага с контролен болт. Кълбото на късмета  „обикаля“ различни спортни събития, а топките се теглят от популярни спортисти. Разбира се, фишовете се проверяват на ръка, а тези, които носят печалби над 200 лв. – сериозна за времето сума – преминават през специална процедура за проверка на автентичността, включваща химически анализ. 

Първите тото късметлии се превръщат в истински знаменитости – имената и снимките им се обявяват публично в пресата, а едва през 1962 г. късметлия от София, спечелил голяма сума, предпочита да остане анонимен. „Това е негово право. Ще си позволим само една волност. Той живее в квартала около ул. „Цар Шишман“ и е пенсионер. Да вярваме, че с това не сме издали тайната му и той за в бъдеще ще бъде редовен участник в тиражите“, пише тогава специализираното издание „Спорт Тото“. 

С годините и навлизането на технологиите любимото Тото постоянно усъвършенства системите си, обогатява разнообразието от игри и възможностите за хилядите си почитатели. След 1990 г. наградният фонд рязко започва „възхода“ си, за да се стигне до сегашния момент, в който дори стартовият джакпот в „Тото 2 – 6/49“ (2 милиона лв.) осигурява потенциална възможност всяка седмица да се излъчва нов тото милионер. Но прекрасните шансове са навсякъде – в останалите числови игри („Тото 2 – 6/42“, „Тото 2 – 5/35“, „Тото 2 – Зодиак“, „Тото Джокер“, „Тото 2 – Рожден ден“, „Втори Тото Шанс“), както и в над 30 моментни игри от портфолиото на Държавна лотария. 

Вече 135 късметлии се превърнаха в тото милионери, като рекордьорът бе излъчен на 21 април 2022 г. в Сливен – той спечели точно 11 715 401 лв. Оттогава изминаха 2 години, в които още цели 15 щастливци сбъднаха мечтите си чрез игрите на късмета. 

Днес, повече от всякога, Български спортен тотализатор не спира да се развива, доказателство за което е и членството му в най-авторитетните международни организации като Световната лотарийна асоциация (WLA) и Европейските лотарии (ЕL). 

Едно нещо обаче остава неизменно – грижата за българските спорт и култура. Всъщност още в съдебното решение за обособяването му в отделна юридическа организация през 1957 г. ясно е записано, че мисията му е „да осигурява средства за областта на физическата култура, спорта и туризма, за повишаване на спортното майсторство на българските спортисти, за физкултурно и туристическо строителство“.

Оттогава изминаха 67 години, но Тотото не изневери на обещанието си – предано продължава да подпомага спортистите и артистите на България във времена на възход и отстъпление, на велики успехи и на трудни изпитания. Вече близо 7 десетилетия Българският спортен тотализатор е най-сигурният партньор на българските спорт и култура. А, благодарение на многобройните си почитатели, ще продължи славната традиция и в бъдеще.