fbpx

Профилът на тото милионера и късметлийската 2021-ва

Късметът няма възраст. Някои се раждат с него и ги следва през целия им живот. Други се имат за "каръци", но щастието периодично ги огрява, когато най-отчаяно се нуждаят от него. В крайна сметка най-хубавото при късмета е, че няма начало и край и винаги можем да му се надяваме да ни застига отново и отново.

Но колкото и абстрактни да са нещата около него, в тотализатора има една категория късметлии, която е абсолютно безспорна – тото милионерите. По стара родна традиция, историите им се превръщат в градски легенди и се разказват с години.

Замисляли ли сте се колко са те до момента у нас? За да не ви измъчваме, отговаряме веднага – вече са 116.

Последният щастливец бе от Добрич, а животът му се промени завинаги в края на май след тегленето на 42-рия тираж.

За да ви убедим, че чудеса все още се случват, отбелязваме, че фишът е обикновен – с четири попълнени колонки на стойност 5,60 лв. – и донесе на притежателя си невероятните 4 240 814 лв. Да са му честити!

Вече от доста години самоличността на печелившите остава анонимна, но все пак могат да се установят някои отличителни черти, с които да обрисуваме профила на тото милионера.

Според статистиката на Български спортен тотализатор, най-често печелят мъжете. Открояват се тези на възраст между 35 и 70 години. Повечето са семейни, със средни доходи и добро образование.

Интересен факт е, че милионерите, които печелят рекордните джакпоти през изминалите години в играта “6 от 49”, играят с малки като вложение фишове. Точно такъв е и последният случай от Добрич.

На това се казва инвестиция, нали – 5 лв. за 4 милиона?!

И най-важното е, че наистина се случва пред очите ни.

В този ред на мисли 2021-ва е изключително късметлийска за участниците в тотализатора. Защо ли? Нека се върне малко назад.

Историята на играта “6 от 49” е дълга и започва още през декември 1957 г. Но големите печалби с много нули са още далеч.

През 1958 г. сервитьор във Варна печели 40 000 лв., които за онова време са доста значима сума, а до края на 80-те печалбите са в този диапазон.

Революционната промяна настъпва през пролетта на 1990-а, когато е направена корекция и се въвежда максимална печалба от 80 000 лв. за шестица, а за “пет плюс едно” (тогава в тегленията има и допълнителни числа) тя е 25 хиляди.

Следват славни месеци за играчите в тотализатора.

Още в първия експериментален тираж след промяната семейство от София прави удар със система и печели шестица и шест петици, като общо взима крупните 105 620 лв. Нововъденията продължават да следват едно след друго. По това време на годината през 1990-а за първи път двама играчи печелят шестцифрени суми, а след това се утвърждава и настоящият формат на провеждане – две тегления по шест числа, като отпадат допълнителните (няма вече “пет плюс едно”). Влиза и процентното разпределение, при което за шестиците се отделят 15 процента от постъпленията, а кулминацията настъпва през април 1991-ва, когато се въвежда джакпотът, което е наистина историческо.

Разказвали сме ви за покойния вече Тодор Бонев, който е първият тото милионер у нас. А нататък… Нататък, както се казва, е история.

За изминалите малко повече от три десетилетия от първия милион, раздаден от тотото, големите късметлии са средно по 3.85 на година. Но преди още да сме преполовили настоящата, милионерите в рамките на 2021-ва вече се увеличиха с четирима. Само за четири денонощия между 7 и 11 февруари двама българи “повлякоха крак”. Първо играч от Пловдив спечели над 8 милиона, а после и софиянец удари 2 110 714 лв. По-малко от месец и половина по-късно Сопот излъчи 115-ият (3 255 582 лв. с фиш за 4,70 лв.), за да се стигне до последния тото милионер у нас от Добрич.

Дали да не приемем това като някакъв знак, без значение дали се имаме за късметлии или каръци? Все пак всеки си има своя мироглед. Но това, което е безспорно, е, че спортният тотализатор не само подпомага българските култура и спорт, но и поддържа пламъка на надеждата. Кара ни да не спираме да се надяваме.

А понякога чудесата стават само с 5 лева и 60 стотинки, след което влизаш в историята като “117-ия”.

ИГРАЙ ОНЛАЙН