fbpx

През 2022 година Българският Спортен Тотализатор раздаде печалби за над 176 милиона лева

Това е общата стойност на печалбите, раздадени както в числовите, така и в моментните лотарийни игри 

По традиция, началото на всяка година е време, в което поставяме високи цели за постигане и си набелязваме маркерите, които да ни поведат в правилната посока. Разбира се, всеки отличен план трябва да притежава известна доза гъвкавост, защото последните две години са едно истинско доказателство, че някои от добре утвърдените формули може и да не функционират по най-оптималния и очакван начин.  

2022 година беше изключително знакова: Българският Спортен Тотализатор навърши 65 години от създаването си – време на прогрес и промяна, които оформиха настоящето; време, в което бяха отбелязани много победи, появиха се много шампиони и станаха арена за много стойностни постижения, с които да се гордеем и днес.  

С радост можем да отбележим, че и днес Българският Спортен Тотализатор е широко разпознаваемо име и еуфорията от игрите продължава да живее в сърцата на разумните играчи.  

Неслучайно се споменава “разумни”, защото структурите на игрите на Спорт Тото и Държавна лотария винаги са били изграждани стабилно, с мисъл към участниците в тях. През тези 65 години ясно сме комуникирали няколко важни детайла, които отличават Българския спортен тотализатор от останалите. На първо място, това е минималната стойност на необходимия залог за участие – величина, която позволява да се даде ориентир за вложението, без да бъдат направени излишни разходи. С радост можем да заявим, че за много българи, иконичният червен фиш се е превърнал в ежеседмична традиция, която поддържат години наред. По този начин игрите ни не са ориентирани единствено към печалбата – те запазват като ценности спортния дух, социалната отговорност и разбира се – в някои случаи се превръща в един скъп семеен спомен, предаващ се от поколение на поколение.  

Ето защо, дори играчите, които наскоро са станали пълнолетни и вече са придобили право да участват в игрите ни знаят, че част от приходите на Българския Спортен Тотализатор ежегодно се насочват в подкрепа на българските спорт и култура. През изминалата година, предоставеното финансиране е в размер на 44 000 000 лева – сума, която нямаше да можем да отделим, ако не беше високия интерес на самите участници към игрите на Спорт Тото и Държавна лотария.  

През 2022 година беше оказана подкрепа към спортисти в най-различни дисциплини, сред които художествена гимнастика, плуване, карате, джудо, лека атлетика, тенис, борба и много други. С увереност можем да заявим, че разнообразието е наистина голямо, а ние се уверихме, че компасът ни е идеално сверен с тенденциите по време на провелата се преди дни церемония “Гала на шампионите”, на която бяха наградени най-успешните спортисти и треньори за 2022 г. 

По време на церемонията, министърът на младежта и спорта Весела Лечева сподели, че през изминалата година българските спортисти във всички възрасти са извоювали за България общо над 140 медала от европейски и световни първенства. Тя допълни, че българските атлети успяват да запазят успешните традиции в художествената гимнастика, бокса, борбата, а пробивът в алпийските ски, биатлона, плуването и леката атлетика обещават значими успехи.  

С такава спортна равносметка, не е изненада, че интересът към игрите на Българския спортен тотализатор е нараснал с 18% спрямо предходната година, като е отбелязан и наистина интригуващ ръст при онлайн залозите – 28,4 % спрямо същия период за 2021 г.  

Доста вероятно е този ръст да се дължи и на факта, че през 2022 г. беше поставен нов рекорд – за най-висок натрупан джакпот в играта Тото 2 – 6/49. Дългочаканата мечта беше сбъдната и един невероятен късметлия спечели феноменалните 11 715 402 лева. Всъщност, тото милионерите за дванадесетте месеца на изминалата година са 7 на брой, което означава, че всъщност този феномен не е съвсем непознат.  

Изненадата ни беше изключително голяма, когато разбрахме общата стойност на печалбите, реализирани в рамките на всичките 103 тиража на изминалата година: над 98 600 377 лева. Разбира се, “първенците” са добре познатите числови игри: Тото 2 – 6/49, Тото 2 – 5/35 и изненадващо – Тото Джокер. Въпреки реализираните благодарение на нея тото милионери,  Тото 2 – 6/42 остава на четвърто място в тази класация.  

По отношение на моментните лотарийни игри на Държавна лотария, годината също беше изключително успешна. Любителите на този тип забавление определено изразиха своите предпочитания към изключително атрактивно изглеждащите ни нови игри, които бяха реализирани през 2022 г.: “Златната ябълка”, “Детелини на късмета”, “LUXOR – Пирамиди и фараони”, “Весели Празници” и “Шампионска кръстословица 3”. Вълнуващо е да съобщим, че общият размер на спечелените суми в този тип игри надмина феноменалните 78 милиона лева. Въпреки, че милионите са “запазена марка” на числовите игри на Спорт Тото, талоните на Държавна лотария определено се опитват да ги догонят по популярност, защото през годината трима късметлии са открили топ суми на стойност от по 500 000 лева всяка. Надяваме се реализираният повишен интерес в рамките на 14% да се увеличи допълнително през 2023 г., тъй като очакваме през следващите няколко месеца да се появят още 10 интригуващи нови игри, които да заблестят като истински диаманти в портфолиото на Държавна лотария.  

Още веднъж Българският Спортен Тотализатор има желание да изкаже своите благодарности към всички свои партньори, съмишленици, атлети, треньори и всички, които продължават да вярват и да подкрепят нашите начинания. Благодарим и на участниците и искрено се надяваме късметът да е на тяхна страна и през предстоящата година.