fbpx

Пореден медал за България от европейското по щанги

Страхотното представяне на България на Европейското първенство по вдигането на тежески в Москва завърши с нов медал.

В олимпийската категория до 109 килограма със сребърно отличие се поздрави младият ни талант Христо Христов.

19-годишният състезател завърши на второ място с двубой от общо 406 килограма. Това бе с килограм по-малко от победителя Дмитро Чумак от Украйна. Трети пък се нареди руснакът Тимур Наниев с двубой от 401 килограма.

Христо Христов започна силно, като със 186-те килограма той бе втори в изхвърлянето. Това му осигури “малък” сребърен медал за това движние.

Родният талант дори направи неуспешен опит на 190 килограма, който впоследствие можеше да се окаже и решителен за титлата.

В изтласкването Христов започна с успешен опит на 214 килограма, но след това реши да опита да вдигне със 6 повече и не успя.

От това се възползва украинецът Дмитро Чумак, който въпреки слабия си опит в изхвърлянето, вдигна 226 килограма в изтласкването, което в крайна сметка му бе достатъчно за златния медал.

Така България завърши Европейското първенство със 7 медала – три златни, три сребърни и един бронзов. Общо пет медала, но четири от тях златни, пък осигуриха на Украйна първото място в подреждането по медали. Русия има най-много на брой отличия – 9, но само едно от тях е златно.

Ако прибавим и “малките” медали, които се дават за почетно класиране в отделните движения, България има общо 19 медала.

Оличие, но само в изтласкването, спечели дебютантът Дейвид Фишеров в категория до 102 килограма. Той започна с опит на 168 килограма в изхвърлянето, а при изтласкването се справи с 210 килограма, което му осигури второ място, но само за самото движение.

Той направи опит на 213 килогрма с цел да се пребори за сребро в общото класиране, но за съжаление опитът се оказа несполучлив.