fbpx

Отнеха олимпийска квота на българка, Мария Гроздева с коментар по темата

Състезателката по спортна стрелба Мирослава Минчева няма да участва на Олимпиадата в Токио, макар че има спечелена квота. В японската столица страната ни ще бъде представена от две състезателки в дисциплините малокалибрен и пневматичен пистолет – Мария Гроздева и Антоанета Бонева.

21-годишната Минчева си бе осигурила квота с деветото си място в дисциплината 10 метра пневматичен пистолет на Европейското първенство във Вроцлав миналата година, покривайки норматива от 574 точки.

“Така ли се прави спорт в България? Така ли се мотивират младите? Да отрежеш крилата на 21-годишно момиче и да го лишиш от мечтата ѝ. Може да имаме претенции кой как стреля, но не може да ни се осигури масажист, психолог, силов и кондиционен треньор, които да работят с нас постоянно преди и по време на състезания”, заяви Минчева пред “Мач Телеграф” и добави, че се бори с няколко тежки контузии.

Младата спортистка допълни, че ще се консултира с адвокати относно ситуацията с квотата.

Гроздева, която освен състезател, също така е и председател на Българския стрелкови съюз обясни как и защо се е стигнало до тази ситуация.

“Мирослава Минчева наистина има спечелен квота за участие на Олимпийските игри в Токио. Това е факт. На практика 3 състезателки от България имаме квоти за участие на Олимпийските игри в Токио. Аз, Антоанета Бонева и Мирослава Минчева. На Олимпийски игри всяка държава има право на само по двама състезатели в дисциплина. Според резултатите от последните състезания, на които сме участвали всички, то Мирослава Минчева е с най-ниски постижения. За да участва тя в някоя дисциплина на Олимпийските игри, то на практика ще трябва състезател, който е дал по-добри резултати от нея през годината и се очаква да даде и по-добър резултат в Токио, да не стреля там в някоя от дисциплините, в която може да се класира на финал и да стреля за медал”, обясни Гроздева пред “Спортал”.

Тя е олимпийска шампионка от Сидни 2000 и Атина 2004, а освен това има и три бронзови медала – от Барселона 1992, Атланта 1996 и Атина 2004.

Олимпиадата в Токио ще започне след малко повече от 20 дни – на 23 юли.