fbpx

Отлагат “Ролан Гарос” заради пандемията

Нов удар по тениса на най-високо ниво нанесе пандемията от коронавирус, след като вече е сигурно – “Ролан Гарос” ще бъде изместен в календара. А с това ще предизвика и хаос по ефекта на доминото, засягайки още турнири и нарушавайки подготовката за “Уимбълдън”.

Ситуацията във Франция, която е в тежък локдаун заради рязкото увеличаване на случаите със зараза в страната, е предизвикала промяната. Според в. “Екип” най-вероятното първо решение ще е да се измести турнирът с една седмица – вместо от 23 май, да започне от 30-и същия месец. Така обаче той ще завърши на 13 юни.

Първо – това е вече в рамките на Евро 2021 по футбол (започва на 11 юни), което организаторите искаха да се избегне. Натрупването на спортни събития от такъв ранг, естествено, сваля интереса – а тук говорим за полуфинали и финали от единия от четирите турнира в Големия шлем.

Далеч по-притеснително е, че е възможно “избутване” с още седмица назад, ако ситуацията не се подобри до началото на май. Така “Ролан Гарос” ще влезе в 20 юни, а “Уимбълдън” стартира на 28 юни.

При такъв сценарий реално сезон на трева няма да има.

Поне не и с най-добрите състезатели в подгряващите турнири преди този в Южен Лондон. Те ще се включат направо на “Уимбълдън” след седмица почивка от “Ролан Гарос”.

Ситуацията започва да наподобява тази от миналата година с US Open и “Ролан Гарос”, които почти се застъпиха като дати и от твърдата настилка в Ню Йорк играчите се включиха направо на клея в Париж.