fbpx

Определиха състава на България за олимпийската квалификация

Иво Ангелов ще е капитан на българския отбор по борба за европейската олимпийска квалификация в Будапеща. Световният и европейски шампион в класическия стил ще стартира в категория до 60 кг, където се конкурираше за мястото с младия Едмонд Назарян.

18-годишният талант стана шампион на България, но опитният Иво Ангелов стигна до бронза на силния турнир в Киев в края на февруари.

При жените тима повежда европейската шампионка Миглена Селишка (50), която преди 10 дни спечели сребро на престижния турнир в Рим. А носителката на световната купа в категория до 72 кг Юлияна Янева си спечели титулярното място в категория до 68 кг срещу Мими Христова, №1 в Европа от 2020-а.

При 57-килограмовите квота ще гони Евелина Николова, която на родния шампионат победи Биляна Дудова. През декември трикратната еврошампионка Биляна Дудова бе покосена от Ковид-19, но по-рано този месец стартира на турнира в Киев и стигна до бронза.

На олимпийската квалификация в Будапеща само финалистите във всяка категория взимат квоти за Токио 2021. Последната битка за визите ще бъде в София (6-9 май), на която също само финалистите ще си осигурят участие на олимпиадата. В борбата обаче квотите не са поименни.

Традиционно това е спорт, от който очакваме успехи на всяко голямо състезание, включително Олимпийските игри. Така ще е и през тази година в Япония.

Треньорският щаб Армен Назарян, Елис Гури, Бисер Георгиев и Илиян Георгиев ще разчитат на следните състезатели:

60 кг Иво Ангелов – “Миньор”, Перник

67 кг Дейвид Димитров – “Миньор”, Перник

77 кг Айк Мнацаканян – “Миньор”, Перник

87 кг Даниел Александров – “Миньор”, Перник

97 кг Кирил Милов – “Ботев-93”, Враца

130 кг Радослав Георгиев – “Берое”, Стара Загора

При жените треньорите Петър Касабов, Стоян Петков, Серафим Бързаков и Мариян Недков ще разчитат на следните състезателки:

50 кг Миглена Селишка – “Левски”, София

57 кг Евелина Николова – “Ангел Гочев”, Созопол

68 кг – Юлияна Янева, “Юнак-Локомотив”, Русе

76 кг Мария Оряшкова – “Юнак-Локомотив”, Русе

При мъжете в свободния стил старши треньорът Валентин Ангелов и помощниците му Йордан Денев и Димитър Кумчев тръгват със следните състезатели:

57 кг Георги Вангелов – “Юнак-Локомотив”, Русе

61 кг Владимир Дубов – “Славия-2009”, София

74 кг Али-Паша Умарпашаев – “Юнак-Локомотив”, Русе

86 кг Ахмед Магамаев – “Юнак-Локомотив”, Русе

97 кг Ахмед Батаев – “Юнак-Локомотив”, Русе

125 кг Георги Иванов – “Димитровград”.