fbpx

Нови съмнения дали ще има Олимпиада в Токио

Ситуацията с летните олимпийски игри в Токио два месеца преди началото на събитието никак не е розова. Япония е в локдаун, като особено в Токио и Осака положението с пандемията продължава да се влошава. Извънредното положение в столицата, както и в няколко други префектури, бе удължено до 31 май.

Именно поради това от местната организация на практикуващите лекари, в която членуват над 6000 души, призоваха за отмяна на игрите. От съюза обявиха, че са на ръба на възможностите си, като работят на почти максимален капацитет.

“Съвсем сериозно молим властите да убедят Международния олимпийски комитет, че провеждането на Олимпиада ще бъде трудно и трябва да се вземе решение, с което Игрите да бъдат отменени”, гласи отворено писмо на лекарската асоциация, адресирано до премиера Йошихиде Суга.

Лекарите не са първото съсловие, които се обявява “за” отмяна на Игрите, след като в няколко социологически проучвания японските граждани също изявяваха такова мнение. Последната анкета сочи, че над 65 процента от японците не искат олимпиадата да се провежда в такава ситуация.

Най-големият спортен форум трябва да започне на 23 юли.