fbpx

Нови 4 медала за гимнастичките ни в Баку

Още 4 медала – два златни, един сребърен и един бронзов, спечелиха българските състезателки във вторите три финала на Световната купа по художествена гимнастика в Баку.

Българският ансамбъл триумфира на три обръча и два чифта бухалки, Боряна Калейн е първа на лента и втора на бухалки, а Катрин Тасева завоюва бронз на лента.

Преди това на турнира България имаше още четири медала – два златни на ансамбъла (в многобоя и на финала на пет топки) и два на Боряна Калейн – сребро в многобоя и бронз на финала на топка.

Ансамбълът в състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Стефани Кирякова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова изигра изключително композицията си с обръчи и бухалки и получи оценка от 43.150 точки (34.2 за трудност и 8.950 за изпълнение).

Така възпитаничките на Весела Димитрова и нейната помощничка Михаела Маевска спечелиха всичките три златни медала на Световната купа в Баку, където от фаворитите отсъстваха само отборите на Русия и Япония. На второ място е Италия с 41.900 точки, а на трето – Беларус с 39.850 точки. В индивидуалната надпревара при жените Боряна Калейн взе златото на лента с оценка 24.300 точки след страхотно изпълнение и спечели сребърен медал на бухалки с 27.400 точки.

Катрин Тасева излезе с последен стартов номер на финала на лента, но успя да се пребори за бронзовото отличие с 21.500 точки.

На бухалки победителка стана Линой Ашрам (Израел) с 27.800 точки, а трета е Лала Крамаренко (Русия) с 27.150 точки. На лента среброто завоюва Алина Гарнаско (Беларус) с 23.450 точки. Шампионка на обръч е Линой Ашрам с 27.150 точки, а на топка триумфира Александра Аджурджукулезе (Италия) с 26.350 точки. Следващата Световна купа е в Пезаро (Италия) от 28 до 30 май.