fbpx

На 17 май празнува българският спорт, празнува и Тотото!

17 май е Международен ден на предизвикателството в глобален мащаб, а от близо 15 години и у нас празникът се отбелязва в България като Ден на българския спорт. Не случайно избран около тази дата: през месец май 1894 г. у нас пристигат първите учители по физическо възпитание от Швейцария, които полагат основите на спортния живот в България. Швейцарците първи донасят футболни топки и уреди за гимнастика. Те основават гимнастическа организация “Юнак”. Един от тях – Шарл Шампо, е и първият участник за България на Летни олимпийски игри през 1896 г. в Атина.

И ако Шампо е най-известното име, вероятно най-емблематичното е това на Жорж дьо Режибюс. Именно той носи първата футболна топка в България. Както мнозина младежи из Европа по онова време Режибюс е разностранен спортист. Занимава се с гимнастика, бокс, борба и футбол. Има футболна  кариера като вратар на Грасхопър от Цюрих, естествено – с аматьорски статут.

В България се превръща в организатор и рефер на училищни двубои. Първият такъв мач у нас се провежда във Варненската мъжка гимназия. Където на 14 май 1894 година се провежда първият български футболен мач.

Международният ден на предизвикателството – 17 май, е провеждан като празник на спорта и различни игри в 100 страни на всички континенти, от 1983 г.

Нашите спортни герои продължават да се стремят към успеха, да го предизвикват и да влагат всичко от себе си. Ето защо Българският Спортен Тотализатор винаги ще застава до родните шампиони и ще продължава да ги подкрепя, както е било през последните 64 години, отделяйки процент от всеки залог поддържайки родните спортни федерации, което ги стимулира да се развиват и да поставят нови рекорди. Припомняме, че участвайки в игрите на БСТ вие се присъединявате към тази мисия и ставате част от голямото “семейство”. Ако пък сте любопитни за още неподозирани тайни от живота на легендите на българския спорт, Ви препоръчваме да слушате седмичното аудиопредаване на Спорт Тото Джакпот Каст. В него Краси Москов и Генчо Генчев коментират изминалата спортна седмица, обсъждат най-горещите спортни теми със специални гости и поднасят на слушателите интригуващи рубрики.

 

А когато празнува спортът, празнува и Българският спортен тотализатор. Спорт тото – печелите Вие, печели и българския спорт!

ИГРАЙ ОНЛАЙН