fbpx

Людмила Петкова, председател на УС на ДП БСТ: За краткото време успяхме да повишим с 45% ръста на продажбите

Отговаряме на всички критерии за игрите на “Евроджакпот”, надявам се догодина да започнем

Людмила Петкова е родена на 28 септември 1967 г. Завършва специалност “Икономика и управление на търговията”. Започва работа като главен счетоводител в частния сектор. След това отива в НАП като заместник-директор на “Големи данъкоплатци и осигурители” и директор на “Средни данъкоплатци и осигурители – София”. От 2010 г. е в Министерството на финансите като директор на дирекция “Данъчна политика”. В този период година и половина е и заместник-министър с ресор “НАП, митници и данъчна политика”. Една година е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Част от екипа на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. като председател на Групата на високо ниво по данъчни въпроси. От 2019 г. е председател на Групата “Кодекс за поведение (Данъчно облагане на предприятията)” към Съвета на ЕС. Член е на Комитета по фискални въпроси и на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От март е председател на управителния съвет на Държавно предприятие “Български спортен тотализатор”.

- Вече 9 месеца сте начело на единствения легитимен оператор - ДП БСТ. Кое бе най-сериозното ви предизвикателство?

– Най-сериозното предизвикателство пред целия ни екип беше финансовото състояние на предприятието и осигуряването на неговата финансова стабилност.

Не са тайна за никого натрупаните загуби от предходни години в размер на 37 мил. лв., както и тежкото ликвидно състояние. Това е публична информация и тя е видна от финансовите ни отчети.

Второто голямо предизвикателство беше организацията и управлението на процесите и дейностите, на ресурсите и на екипа от служители на дружеството.

- Как се чувствате като единствената дама в управителния съвет?

– Бих искала да използвам случая, за да изкажа своята лична благодарност на г-н Кралев и г-н Горанов за избора им на екип и за гласуваното доверие.

Колегите ми са професионалисти и експерти в различни области, амбициозни и мотивирани за постигане на успех. С такъв екип много лесно се работи. Не е необходимо всички да бъдат с еднакви познания и опит, а да се допълват. Разнообразието в експертните познания и в практическия опит създава възможност за отчитане на различни гледни точки при обсъждането на даден въпрос и вземането на най-доброто управленско решение.

- Това, че сте финансист, помага ли ви?

– Експертните ми познания в областта на данъците и счетоводството, както и управленскит и организационният опит, натрупани през годините, много ми помагат в управлението на ДП БСТ. Помага ми дори и търговията, с която също така имам опит.

- Ако можехте да се върнете назад, бихте ли променили нещо в кариерата си?

– Не бих променила нищо в кариерата си. Обичам работата си и професията, която съм избрала. Аз съм креативен и амбициозен човек и обичам предизвикателствата.

- Какво успяхте да свършите за този кратък период?

– В края на годината с голямо удовлетворение мога да заявя, че осигурихме за един сравнително кратък период финансова стабилност и платежоспособност на предприятието, както и необходимите средства за инвестиции и развитие на бизнеса.

Очакваме да приключим финансовата 2020 г. с печалба, но конкретния размер все още не мога да оповестя, тъй като годината не е приключила, като очакванията ни са за най-голям ръст на приходите от продажби през месец декември.

- Какво успяхте да реализирате от това, което планирахте в началото?

– Още в началото на мандата изготвихме план за действие с цел предприемането на спешни мерки и дейности за осигуряване на ефективна организация, управление и контрол на дейността, осъществявана от ДП БСТ. Планът за действие беше изготвен съобразно новия Закон за публичните предприятия, Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, промените в Закона за хазарта и принципите за добро корпоративно управление на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, залегнали в националните и международните стандарти и в прилаганите практики. За изготвянето на плана за действие много ни помогна и одитният доклад на Сметната палата за периода 2017-2018 г., който включва подробен анализ на функциите и дейностите на предприятието, констатираните недостатъци и препоръките за тяхното отстраняване.

Бих искала да отбележа, че това, което успяхме да постигнем, е осъществяването на лоялно и отговорно корпоративно стратегическо и оперативно управление на дружеството, ефективен контрол върху финансовото състояние, инвестиционната дейност, пазарната и маркетинговата политика, прозрачност при осъществяване на дейността и отговорност на дружеството пред обществото.

Очакваните приходи от продажби за 2020 г. са в размер на 245 млн. лв., което показва ръст от 45% в сравнение с 2019 г.

Следва да се подчертае че резултатите, които постигнахме, са за много кратък период от време и в условията на пандемията с COVID-19.

За 2021 г. планираме приходите да надскочат 275 млн. лв.

Предполагам, че всички знаят, че приходите от хазартна дейност, реализирани от ДП БСТ, се използват за дейности в областта на физическото възпитание и спорта, за поддържане, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища и за дейности, финансирани от Национален фонд “Култура”.

- През май се коментира възможността за предлагане на игриге на “Евроджакпот” и у нас. На какъв етап е този проект?

– През тази година заявихме сериозния интерес да се включим в елитния клуб на голямата паневропейска лотария “Евроджакпот”, която се разиграва в 18 държави. С радост ви съобщавам, че БСТ отговаря на всички критерии и изисквания. Надяваме се през 2021 г. да стане факт. Това ще позволи на нашите клиенти да се борят за невероятната и мечтана печалба от 90 милиона евро, която може да се спечели само срещу скромния залог от 4 лева.

- Организирахте и доста интересни събития

– Стартирахме активно мероприятията с тържествено отбелязване на 63-ата годишнина на тотото през май. Специално за събитието на 12 май бяхме приятно изненадани от всички поздравителни послания, отправени от спортисти, прославили родината ни, заради които многократно на световните стадиони е звучал българският химн, защото всички ние сме “Заедно за българския спорт”. Това е мисията ни. Само в последните 2 години сме отделили над 100 милиона лева от постъпленията за насърчаване на физическата активност и за финансиране на спортните федерации в България.

Стремим се да променим нашия имидж в положителна посока, което не е лесен процес. Искаме да насърчаваме спорта и физическата активност и затова през лятото организирахме специално първенство по плажен футбол, носещо името Burgas Summer Toto Cup. То се проведе в рамките на два дни, като гостите и жителите на прекрасния морски град присъстваха безплатно на състезанията. Разбира се, имахме редица специални гости на събитието, както и известните наши големи футболни легенди от близкото минало Златко Янков и Радостин Кишишев.

Смятам, че е добре да подкрепяме активно и да се грижим за по-специалните, нишово ориентирани спортове като например кросфит. Те са интересни за много хора, предимно по-младите. Затова организирахме и фест със същото име, който се радваше на сериозен интерес. Други интересни събития, организирани от нас, са купата по кану, проведена в морската столица Варна, и баскетболните квалификации за Шампионската лига по баскетбол, проведени в Ботевград. Там си партнирахме с шампиона на България по баскетбол – “Балкан”, а един от жителите на този град спечели чисто нов автомобил “Форд”.

През август, с приемането на новите промени в Закона за хазарта БСТ започна да играе ключова роля при подпомагане не само на спорта, но и на културата в България. Започнахме да си сътрудничим с организаторите на фестивала Sofia Summer Fest и в продължение на месец и половина се включвахме активно в специалните събития там. За нас, както и за всички присъстващи, беше едно незабравимо преживяване, което планираме да превърнем в своеобразна традиция.

Най-интересното, което предстои да осъществим скоро и много активно работим над него е все по-голямата подкрепа за модерните и атрактивни електронни спортове. Те са обект на интерес не само на най-младите хора, а на най-различни играчи от всякакви възрасти и професии. Знаете ли, че в световен мащаб над 3 милиарда души играят активно на компютърни игри?

В един от най-хубавите периоди от всяка година – коледните и новогодишните празници, смятаме да зарадваме всички българи, които обичат игрите ни. Няколко дни преди Коледа ще проведем първата си геймърска инициатива, която ще бъде много забавна и динамична, а в нея дори ще участват известни български спортисти, включително и колегите ми от УС.

- Каква ще бъде посоката, която поемате, както и какво е бъдещето пред игрите на БСТ?

– По отношение на развитието на бизнеса и на игрите, организирани от БСТ, имаме много идеи, които в момента анализираме и обсъждаме и в най-скоро време ще бъдат структурирани и включени в стратегическите и оперативните документи на предприятието. В спорта, както и в бизнеса, успехът изисква ефективна организация, подготовка и дисциплина. Трябва да се подготвиш много добре за да постигнеш успех. ДП БСТ има голям потенциал за развитие и амбицията ни е дружеството да стане пазарен лидер.

В процес на изготвяне е Стратегически план на дружеството за тригодишен период с насоченост към осигуряване на растеж и развитие на бизнеса, извеждане на предприятието в челните редици на успешните бизнеси и с фокус и яснота върху стратегическите цели и ангажираност на служителите към успеха на дружеството.

- Какво ще пожелаете на участниците в игритe на тотото за празниците?

– В навечерието на най-хубавите празници пожелавам на всички участници в игрите на Спорт тото една щастлива и много успешна нова 2021 година с късмет и Тото шанс за всеки участник. Вашата подкрепа е важна за развитието на българския спорт и култура. Но в днешното положение нека бъдат най-вече здрави! Нищо повече. Това е най-важното.