fbpx

Любопитни факти за най-популярните игри на Спорт тото, които направиха милионери 112 българи!

Ако преди няколко седмици говорихме за това, какво представляват моментните лотарийни игри на Българския спортен тотализатор, то сега ще стане дума за нещо дори още по-интересно: най-старите и популярни числови игри на тотото. Онези, за които се говорят легенди. Които са все в устата на пожелаващите щастие и късмет. В чиято основа лежи легендарният мечтан печеливш фиш от тотото със… шестица, разбира се!

Но защо толкова много хора мечтаят да ударят шестицата от тотото? Откъде води началото си тази игра, каква е нейната история? И най-вече – какви са интересните факти „от кухнята“, онези, които не се виждат с просто око, а всъщност определят всичко и на практика правят щастливи толкова много хора през годините? Дори и аз вчера спечелих – няма шега! Е, не шестица, ами тройка. Но… надявам се и на 6-ица… следващия път!

Числови игри? Що е то?

Тотото има доста дълга история. Ако сте чели предишната статия за лотарийните игри, то вече знаете от колко време се предлагат те. А „фишовете“ с червени таблички и емоционален заряд за милиони са познати на поколения българи още от… над половин век!

През месец май 1957 г. Български спортен тотализатор стартира своята дейност и организира играта Тото 1, като през декември същата година дава начало и на играта „Тото 2 – 6 от 49“, която до днес е най-популярната числова игра в България. Вижте как е изглеждала първата сфера за теглене на числата от тотото – тя е била ръчна!

Числовите игри са вид лотарийни игри, при които участниците се стремят да познаят няколко числа в даден диапазон, например 5 числа в диапазона от 1 до 50. През последните години Българският спортен тотализатор предлага 6 различни числови игри, най-популярните от които са 6 от 49 и 5 от 35. Останалите игри са 6 от 42, Тото Зодиак, Рожден ден и Тото джокер.

От „кухнята на тотото“

Задавали ли сте си въпроса, какво всъщност се случва „зад кулисите“ на самото теглене? Дали любопитството ви е карало да се замислите по какъв начин се организира самата игра, какви машини са нужни и какви хора се занимават с тях?

Е, със сигурност някои конкретни неща би трябвало да се пазят в тайна (все пак става въпрос за пари и печалби). Но самите машини за теглене са разработени от производител – лидер по доставки на такъв тип оборудване, използвано от лотариите в Европа и с клиенти по целия свят. Моделът на самите сфери (Editec Venus), използвани за тегленето на числовите игри, е същият, използван за тегленето на печелившите числа в международно известната игра Евроджакпот. А в нея възможността за печалба достига до джакпоти от страхотните 90 милиона евро!

Може би затова, а и заради изискванията за сигурност машините са доста скъпи, както и използваните топки. Те са от възможно най-високия клас за подобен тип оборудване. Самото теглене, реализирано от машините, както всички сме виждали, става съвсем механично – в сферата навлизат съответния брой топки, а след това част от тях се изтеглят. Например за играта 6 от 42 в сферата се зареждат 42 топки, обозначени с числата от 1 до 42, като се изтеглят 6 от тях. Разбъркването им става чрез мощна въздушна струя, а самото изтегляне на топка става след случайното попадане на някоя от тях в специален отвор на сферата. Топките се произвеждат и продават в комплекти, които се ползват за официалните тегления.  Те също са създадени от производителя на сферите и се доставят със специален сертификат, гарантиращ изключително ниски отклонения на физическите им параметри (тегло, диаметър). Допълнително се извършват периодични измервания, целящи да потвърдят липсата на отклонения, настъпили с времето. Освен това поне веднъж годишно се извършва и закупуване на съвсем нови топки.

И макар машините да са с изключително високо качество, то те също подлежат на подмяна през няколко години. Те се съхраняват в специално създаденото студио на тотализатора, което не се ползва за други цели освен за извършване на тегленията. Достъпът и наблюдението там са на изключително високо ниво, както и механизмът за съхранение на използваните топки.

И още сигурност…

Освен строгите правила и изисквания за машините и топките съществуват и още фактори за гарантиране на честното теглене. Това са излъчването на живо в национален ефир и сертифицирано подсигурените машини от най-висок клас. Допълнително по време на тегленето в студиото присъстват различни екипи – от хората, обслужващи машините, до снимачния екип и водещите. Резултатите от тегленето се наблюдават от комисия, която ги потвърждава. Така че цял екип от над 15 човека остава съвсем невидим за зрителите, но реално присъства на тегленето и го контролира.

От друга страна цифровата система за обработка на тиражите е специално разработена за нуждите на Българския спортен тотализатор и е достатъчно сложна и подсигурена. Тя служи за обединяване на всички устройства за приемане на залози и изплащане на печалби в пунктовете за залагания, плюс участниците от уебсайта и още много други специализирани елементи. Това в никакъв случай не е масов софтуерен продукт и е разработван и поддържан специално за „Тотото“.

Суеверия, печалби и статистика

Иначе самата математическа честота на изтегляне на дадено число може дори да се види официално. Точната информация за тях е на интернет страницата toto.bg. Към момента специално за играта 6 от 49 най-често изтегляното число е 44. А пък най-малък брой пъти се е падало числото 23. Статистика се води от 1958 г.

Когато заговорим за печалби обаче, нещата стават особено интересни. Печалбите от числовите игри, чисто като обем, са обвързани с реализираните постъпления. Или по-просто казано – печалбите са най-големи, когато джакпотът в играта е нараснал до изключително големи размери, както и по време на празници. Най-голямата печалби в историята на тотото, спечелена от един участник, е в размер на почти 8 милиона лева и на нея се е зарадвал българин през не толкова далечната 2017 г. Иначе най-големите спечелени джакпоти досега са в размер на около 9.5 милиона лева всеки. Те са се натрупали през 2019 г. и 2012 г., като първият е разделен между 4-ма участници, а вторият – между двама. Тото милионерите в България вече са точно 112, като е сигурно, че скоро ще имаме и 114-ти. Въпрос е само на време.

Сигурно вече се чудите: „Но как се определят сумите за джакпотите?“. Тук също е на ход математиката. Сумата, определена за нарастването на всеки джакпот, е процент от постъпленията от играта. А за да се поддържа интересът към нея голям, след всяко спечелване на джакпота новото натрупване започва директно от определена минимална сума (за играта 6 от 49 това е сериозната сума от 2 милиона лева). Съществува и т.нар. прогнозен джакпот, който се изчислява на база водена точна статистика, свързана с очакваните приходи от бъдещия тираж. Като се приложи и процентът от постъпленията, отделяни за нарастване на джакпота, може с голяма точност да се прогнозира какъв ще е размерът на следващия джакпот.

Когато късметът ви се усмихне и познаете всички числа накуп (пожелаваме ви го!), как ще си вземете печалбата? Задавали ли сте си този въпрос? По-малките печалби, разбира се, се изплащат веднага. Но когато става дума за големи суми, особено за джакпоти в милиони левове, значителна сума от стойността на печалбата (според големината ѝ) се изплаща веднага след предявяването ѝ от печелившия участник. А остатъкът му се изплаща на равни месечни вноски за ограничен период от време, като за 6 от 49 минималната месечна сума е в размер на 30 хиляди лева. Добра „заплата“, а?

Освен към играта 6 от 49, предоставяща възможност за спечелването на изключително сериозни суми, интересът към талоните на моментните лотарийни игри се засили многократно през последните години. Но една друга игра, дори и без да предлага джакпот, също се радва на много широка популярност от години. Това е играта 5 от 35. При нея се реализират много голям брой печалби, което очевидно се харесва на хората и те участват редовно в нея.

В крайна сметка може да се каже, че числовите игри са традиционни хазартни игри по целия свят – не само у нас. Обикновено те се променят незначително във времето, но поддържат сериозна лоялност от страна на участниците. Болшинството лотарии по света обвързват своята дейност със социално значими начинания, като Спорт тото също има основна кауза – финансирането на спорта в България. Затова всички участници трябва да знаят, че дори да не спечелят, съществена част от вложените от тях суми за участие в игрите на Спорт тото отиват в подкрепа на българския спорт.