fbpx

Литва и Сърбия отпаднаха за баскетболния турнир на Олимпиадата

Токио 2020

Литва и Сърбия са двете най-големи имена, които пропускат баскетболния олимпийски турнир при мъжете. Драми в квалификационните турнири изхвърлиха във финални битка двата тима, макар те да бяха считани за фаворити да стигнат Токио с много силни състави.

Осем от финалистите на Олимпиадата бяха ясни заради континенталните им класирания – Франция и Испания от Европа, Нигерия от Африка, Аржентина от Южна Америка, САЩ от Северна Америка, Иран от Азия и Австралия от Океания.

Японците са на турнира като домакини.

Останалите четири места бяха запълнени с много оспорвани квалификационни турнири, като финалите късно в неделя вечер предложиха доста изненадващи резултати.

След като мина през група с Турция и Уругвай, Чехия победи първо Канада със 103:101, а после на финала и Гърция с 97:72, за да стигне до място на игрите. Гърците бяха спечелили техния полуфинал срещу турците с 81:63.

На турнира в Сплит Германия изпревари в групата Мексико и Русия, за да отиде на полуфинал срещу Хърватия, спечелен с 86:76. Финалът бе срещу Бразилия, а немците отново бяха категорични – 75:64.

Най-интересно бе в Каунас, където Литва бе категоричен фаворит за класиране, но в другата група дебнеше Словения с Лука Дончич. Разбира се, това бе и финалът на турнира, като с 96:85 звездата на Далас в НБА и съотборниците му изхвърлиха домакина.

Подобна драма изживя и Белград, където Сърбия бе подсилена от звездите си в НБА (без Никола Йокич), стигна без проблеми до финала на турнира, но там загуби от Италия с 95:102, за да пропусне Олимпиадата!

Така в Токио трите групи са:

А: Иран, Франция, САЩ, Чехия

В: Австралия, Германия, Италия, Нигерия

С: Аржентина, Япония, Испания, Словения.