fbpx

Кавендиш с трета етапна победа на “Тур дьо Франс”

Тур Дьо Франс

Британецът Марк Кавендиш от отбора на “Декьонинк-Куик Степ” постигна 33-тата си етапна победа в “Тур дьо Франс”. Така той се доближи само на един успех от смятания за вечен рекорд на легендата Еди Меркс, който има 34 етапни победи в Обиколката на Франция.

36-годишният Кавендиш се възползва от перфектно извеждане от своите съотборници в днешния десети етап – 190,7 километра от Албервил до Вальонс. Той можеше да разчита на помощ от петима свои съотборници около себе си и в крайна сметка бе оставен да спринтира с чисто трасе пред себе си в последните 200 метра.

Кавендиш пресече финалната линия във Вальонс с време от 4 часа, 14 минути и 7 секунди. Той изпревари с половин велосипед втория Вут ван Аерт (Белгия/”Йъмбо-Висма”) и третия Яспер Филипсен (Белгия/”Алпесин-Феникс”).

Равнинният характер на днешния етап не доведе до размествания в генералното класиране, тъй като основната група пристигна с времето на победителя.

Начело остава словенецът Тадей Погачар (“Обединени арабски емирства”) с преднина от 2:01 минути пред австралиеца Бен О’Конър и 5:18 минути пред колумбиеца Ригоберто Уран.