fbpx

Как се роди една легенда: За Синия тигър, Попангелов-старши и защо са 49 числата в Тото 2

Как се появяват на бял свят двете най-популярни игри на Спортния тотализатор

"Кажи ми шест числа за тотото, за да ги пусна. Има голям джакпот..."

Кой не е чувал или произнасял тази реплика поне веднъж? Стремежът към тотопункта и познатите ни фишове от Тото 1 и Тото 2 са част от ежедневието на българина вече няколко десетилетия.

Кой не знае 13-те мача в Спорт тото 1? Или пък култовата “6 от 49” – най-играната и позната хазартна игра у нас в историята.

Началото е преди малко повече от 60 години. Как се раждат двете легенди на тотализатора? Ето как.

Официално от 5 септември 1957 Българският спортен тотализатор получава статут на самостоятелна институция, след като е вписан в регистъра на Софийския народен съд, макар и като част от БСФС. Но още от 23 април същата година тотото има споразумение с Министерството на информацията и съобщенията, че може да приема залози от желаещите. Така е поставено началото.

Историята на хазартните игри в България е много по-дълга, като още общественикът Михалаки Георгиев през 1892 г. е организирал нещо като логария по нвреме на Пловдивското изложение. Първата официална такава у нас се появява с указ на Цар Фердинанд през 1898 г. Но това са лотарийни игри, различни от тези, които предлага през 1957 г. Спортният тотализатор. И които се превръщат в част от фолклора и ежедневието на хората в страната.

Не е пресилено да кажем – 13-те мача в Спорт тото 1 и “6 от 49” в Спорт тото 2, са легендарни за България игри.

 

На 12 май се появява първият фиш в играта на Тото 1 – 12 редовни и 2 резервни мача, като е задължително да се играе с минимум две колонки.

Сред мачовете във фиша личат домакинството на Миньор (Димитрово – тогавашното име на Перник), срещу Левски, спечелено от “сините” с 2:4. Както и спектакълът на Тодор Диев и компания от Спартак (Пд) при 5:4 срещу гостуващия Славия. Има дори и мачове от “Б” група като Марица – Червено знаме (Радомир), спечелен от домакините с 1:0.

Любопитно, добавен е и един международен мач, а той остава паметен за региона на Балканите далеч не с това, че е част от историческия първи тираж на Спорт тото 1. В Загреб Югославия размазва Италия с 6:1 в приятелски мач, като се вихри с два гола Синия Тигър – Милош Милутинович. Една от големите легенди на Партизан и югославския футбол побърква италианците, редом с Райко Митич, който пък е ас на Цървена Звезда. Той също бележи в онзи двубой. И също е легенда – днес стадионът, който знаем като “Мала Маракана” в Белград, всъщност носи неговото име.

Играта, която в наши дни е далеч по-популярна с 13 срещи в тиража на Тото 1, влиза чак от юни 1980-а. Оригиналният вид е този от 12 май 1957-ма с 12+2 мача. Още един любопитен детайл – в тираж №2 седмица по-късно е включен и баскетболен мач между България и Турция.

Залагането на мачове в Спортния тотализатор набира скорост, а куриозна случка става национална тема, когато Петър Попангелов-старши през септември 1959 г. познава всички 14 мача от 47-мия тираж! Легендата и баща на най-успешния ни скиор за всички времена печели общо 30 335 лева, а новината обикаля вестниците. В това време Пепето е не само звезда в ските с 15-о място в комбинацията на олимпиадата в Кортина д`Ампецо от 1956 и десетките републикански титли в ските. Той е и централен нападател на футболния рилски спортист в Самоков.

Денят след 33-ия тираж на Спорт тото 1 също е паметен, но не с това, че Бебетата на Мат Бъзби – Манчестър Юнайтед, бият Лестър с 4:0 в мач №6 от фиша. Това също е интересен детайл, но не е най-важното за нас, българите. В същия ден, заедно с публикуваните резултати от футболните мачове, на 23 декември 1957-ма е анонсирана появата на най-култовата игра на тотото – “6 от 49”.

На 29 декември същата година за първи път се завърта сферата с 49-те числа. В зала “Сливница”, където тече турнир по тенис на маса, се извършва тегленето, което е по-скоро празнично и не влиза в статистиката на тиражите. 8, 12, 25, 31, 40, 42 – това са шестте числа от този Новогодишен прощъпулник. Най-щистливи от това са хората в борбата (класически стил), водната топка, народната топка, ски-бягането, туризма и фигурното пързаляне.

Защо ли?

Вероятно не знаете, въпреки че едва ли има човек, който не е играл в “6 от 49” в очакване на джакпота и печалбите, защо числата са точно 49. Толкова видове спорт тогава е включило в покритието си тотото и БСФС.

Всяко число по азбучен ред отговаря на спорт:

1. Авиомоделизъм

2. Автомобилизъм

3. Акробитика

5. Баскетбол

14. Волейбол

21. Лека атлетика

43. Футбол и т.н.

Сред 49-те първоначално избрани личат Народна топка, Парашутизъм, Туризъм… Идеята е следната: Което число бъде изтеглено в тиража, за него отиват средства в дните след него. Конкретна субсидия.

Първият редовен тираж е на 5 януари 1958 г., като там изтеглени са 6, 13, 28, 38, 46 и 47. Мястото, на което се провежда това историческо теглене също не е случайно избрано – това е спортната зала “Фестивална”. За събитието вестник “Спорт тото” пише:

“18:45 часа… В средата на залата внасят поставена върху маса с червено сукно сферата, в която ще се сложат топките с наименованията на 49-те вида спорт. Сферата се затваря с автомат и контролен болт. Към нея пристъпва майсторът на спорта Коста Шопов и я завърта.

В гнездото пада една топка, Шопов я развива и високо обявява: “Безмоторно летене – номер 6”. Втори сферата върти и изтегля топка Румен Пейчев, капитан на юношите на волейболния “Славия”: “Водномоторен спорт №13”. Следва Димитър Димов – капитан на юношеския тим по волейбол на “Левски”. “Хокей на лед – №46″, обявява той.”.

Този модел на разпределение на парите обаче бързо отпада, защото е възможно някое число да не бъде изтеглено с месеци. И още нещо любопитно – днес, 63 години по-късно, тегленията отново са в същия час – 18,45!

Играта мното бързо набира популярност, тегленията стават пред пълни зали, пред трибуните на стадион “Юнак”, както и пред хора в цялата страна. Сферата прави турнета, толкова голям е интересът.

Любопитно, първата шестица пада повече от година след първия тираж – на 25 януари 1959-а, като късметлиите са трима софиянци – приятели и колеги, които попълват общ комбиниран фиш.

Сумата, която си разделят, е 65 000 лева.

Останалото, както казват, е история. Днес Спорт тото има по над 100 тиража годишно, като печалбите достигат 5-6 милиона лева при натрупване на джакпотите. Тегленията стават по съвсем различен начин и се излъчват по телевизията.

Романтиката на раждането на двете игри, превърнали се в легендарни и обичани от българина, остава в историята.