fbpx

Джокович даде обяснение след обвиненията срещу себе си

Новак Джокович

Новак Джокович публикува официален отговор на две от трите най-сериозни обвинения към него в последните часове – за нарушаване на карантината в Белград и невярно попълнена информация в документите за входяща виза в Австралия.

В Инстаграм профила на сърбина се появи дълго изявление, като началото е:

“Искам да внеса уточнения след продължаващите подвеждащи информации около моите действия през декември около положителния ми PCR тест. Това са неща, които трябва да бъдат изяснени.”

Следват обясненията:

“Подчертавам, че направих всичко възможно да пазя здравето на всеки около мен и съм изпълнил ангажиментите и задълженията си за тестване. На 14 декември бях на баскетболен мач в Белград, след който немалко хора дадоха положителни тестове за ковид. Аз нямах симптоми, направих си бърз антигенен тест, който на 16 декември бе отрицателен. В същия ден направих и PCR тест.

На 17 декември бях на събитие в Белград, за да наградя деца, като преди това също дадох негативен антигенен тест. Едва след това събитие получих резултатите от PCR теста и той бе позитивен.

На 18 декември бях на събитие с френското издание “Екип” в Белград (фотосесия и интервю), а след това се изолирах за необходимия период у дома. Не исках да откажа публичната изява с хората от “Екип”, с които имам дългогодишни добри взаимоотношения. Сега осъзнавам, че е трябвало да я пренасроча.”

В изявлението не са коментирани обвиненията на немското издание “Spiegel” за подправени резултати от тестовете в Белград (с променена дата на първия сертификат), а и според адвокатите на Ноле той е получил резултатите от PCR теста около седем часа, след като е направен – на 16 декември вечерта.

По другата тема с документите за визата, където е попълнена информация, че не е пътувал и посещавал други държави в 14-те дни преди полета до Австралия.

“Моят агент искрено се извинява за тази административна грешка. Попълнено е грешното поле за предишните ми пътувания. Това е човешка грешка и не е направена умишлено”, пише в изявлението на Джокович.

Малко след тези уточнения от сръбския №1 в тениса, говорителят на министерството на имиграцията в Австралия също излезе с коментар:

“Адвокатите на мистър Джокович са внесли още документи, които смятат, че уточняват събитията около неговото влизане в страната и периода преди него. Естествено, те ще бъдат разгледани, което ще забави процеса на взимане на решение за неговата виза.”