fbpx

Две българки попаднаха сред най-добрите на Балканите

Биляна Дудова

Българките Биляна Дудова и Ивет Горанова попаднаха в топ 10 в 48-ото издание на анкетата на БТА “Спортист на Балканите” за 2021 година.

В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона – БТА (България), АНА-МПА (Гърция), АДЖЕРПРЕС (Румъния), Анадолска Агенция (Турция), ТАНЮГ (Сърбия), МИНА (Черна гора), МИА (Република Северна Македония), ХИНА (Хърватия), ФЕНА (Босна и Херцеговина) и АТА (Албания).

Дудова стана световна и европейска шампионка по борба в категория до 59 килограма, а Горанова спечели олимпийската титла по карате в дисциплината кумите при 55-килограмовите и взе бронз от Световното първенство.

В десетката влязоха още олимпийските шампиони Милтиадис Тентоглу (Гърция, скок дължина), Дистрия Красничи (Косово, джудо), Йована Прекович (Сърбия, карате), Мартин Синкович и Валент Синкович (Хърватия, гребане), Николета-Анкуца Боднар и Симона Радиш (Румъния, гребане), Мете Газоз (Турция, стрелба с лък), както и носителят на три титли от Големия шлем по тенис за сезона Новак Джокович (Сърбия) и баскетболистът Янис Антетокунбо (Гърция), който спечели титлата в НБА с Милуоки и беше избран за най-полезен играч (МВП) във финалите на лигата.

Общо 39 спортисти получиха гласове в анкетата през тази година, като от българите беше посочена и олимпийската шампионка по бокс в категория до 51 килограма Стойка Кръстева, но тя остана извън топ 10.

Победителят и резултатите в анкетата ще бъдат обявени в края на декември.

топ 10 в анкетата на БТА “Спортист на Балканите” за 2021 година (по азбучен ред):

Биляна Дудова (България, борба)

Дистрия Красничи (Косово, джудо)

Ивет Горанова (България, карате)

Йована Прекович (Сърбия, карате)

Мартин Синкович и Валент Синкович (Хърватия, гребане)

Мете Газоз (Турция, стрелба с лък)

Милтиадис Тентоглу (Гърция, лека атлетика)

Николета-Анкуца Боднар и Симона Радиш (Румъния, гребане)

Новак Джокович (Сърбия, тенис)

Янис Антетокунбо (Гърция, баскетбол)