fbpx

Димитър Бербатов обяви кандидатурата си за президент на БФС

Димитър Бербатов

Димитър Бербатов официално обяви кандидатурата си за президент на БФС и изтъкна, че с екипа му са готови с 10-годишна стратегия за развитие на българския футбол.


“Липсва стратегия за развитие на българския футбол. Държа контакт с президента на румънската федерация, обменяме идеи, промените там текат с пълна сила. Тяхната стратегия е 60 страници – какво и как смятат да направят. Ние не откриваме топлата вода, но е хубаво да взимаме пример от държави като нас. Затова казвам, че всички добри идеи са добре дошли”, коментира Бербатов.


“При нас няма ангажираност на държавната и местната власт. Трябва да има прозрачност, професионализъм, партньорство. Затова сме тук, за да поемем тази отговорност. Едни от основните приоритети е създаване на стратегия за развитието на българския футбол в следващите десет години с основен фокус – развитие на детско-юношеския футбол, проактивна работа с местната власт, УЕФА, ФИФА, изграждане на нов имидж на БФС, увеличаване на интереса към българския футбол сред подрастващите, повишаване на квалификациите на българските съдии, треньори, методисти. Анализ и проактивна работа за промяна на нормативната уредба, свързана с футбола. Борба с корупцията и расизма.

 Повишаване на категорията на БФС от бронз на сребро. Молдова например е на ниво злато. Опция за допълнително финансиране и подпомагане на аматьорския футбол. Създаване на спортно-техническа методика за детско-юношеския футбол в България, отделно финансиране на детско-юношеските клубове с помощта и на държавата”, каза още той.


Бербатов си поставя за цел също така реструктуриране на БФС и превръщането й в модерна работеща структура.


“Ще направим подготовка за предаване на администрирането на първенството в Първа и Втора лига на Професионалната футболна лига, като всички комисии да бъдат прехвърлени към лигата, освен съдийската и дисциплинарната, а избраният от ПФЛ председател да стане член на Изпълкома на БФС, т.е. той ще представлява клубовете.


Ще осъвременим устава, ще въведем мандатност на президента – 3 мандата, ако не си успял за 12 години, да дойдат нови хора с нови идеи”, заяви бившият национал.
Той и екипът му готвят и стратегия за развитие на националните отбори.
“Националният отбор е лицето на България в чужбина. Не е приятно, когато губим, когато виждаме как играем. Бил съм там и знам какво е. Готов съм да помагам на момчетата. За мен ще бъде удоволствие. И не само мъжете, а и всички гарнитури надолу. Ще направим стратегия за националния отбор и това ще бъде една от най-важните теми заедно с детско-юношеския футбол”, обясни Бербатов.


Той е готов за спортна битка, като призова представителите на клубовете да не се страхуват.


“Призивът е към клубовете – няма място за страх. Ако има натиск, защото имаме такива сигнали, те да се свържат с нас. Всички ние сме в това заедно. Промяната е тук. Нашият екип лично ще ходи при всички клубове, за да покажем нужното уважение към всички, да изслушаме проблемите им, да им споделим програмата и идеите, които имаме, защото те решават и това е тяхното бъдеще”, заяви Бербатов.


“Кой и кои клубове ме издигат, ще разберете в последствие. С екипа работим от доста дълъг период от време, повече от шест месеца, а още преди това сме коментирали как можем да подобрим нещата. Това е една спортна битка, мога да пожелая успех на всички други кандидати, които влизат. Аз цял живот съм работил в конкурентна среда и не се страхувам. Всеки е добре дошъл. Това е едно състезание и накрая ще разберем кой печели, кой губи. Не съм говорил с Борислав Михайлов, защото не намирам смисъл. Той е подал оставка и е време за нови хора и нови идеи. Няма да е морално, ако я оттегли”, добави той.


Бербатов е категорично против лансираната идея за промяна на формата на първенството и преминаването от 14 на 16 отбора в елита, като през този сезон да няма отпадащи.