fbpx

Диаманти, злато, сребро и бронз – Олимпиадата, която възроди българския спорт

Години наред, по време на Олимпийските игри, сме заставали пред телевизионните екрани, следили сме всяко движение на спортистите ни, възхищавали сме на уменията им, но не винаги сме виждали тези усилия да бъдат оценени със златен медал. Летните олимпийски игри в Токио най-накрая сбъднаха мечтите на мнозина – видяхме сълзите от щастие на Антоанета Костадинова и Ивет Горанова, радостта на Тайбе Юсеин и Евелина Николова, флагът ни в ръцете на Стойка Кръстева. И кулминацията на тази еуфория поставиха “диамантените” момичета от ансамбъла ни по художествена гимнастика Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафиров. Три златни медала, един сребърен и два бронзови – това е равносметката след края на тези Олимпийски игри. Едно събитие, което беше отложено с една година, премина без зрители и беше обстреляно с милиони негативни критики.

Но спортните постижения бяха там и всички най-накрая разбраха, че Олимпиада без публика може да има, но ако на нея липсват спортни постижения, борбен дух, сила, подготовка и талант – нищо друго няма значение. Това бяха Олимпийски игри, посветени на сълзите и радостите на спортистите, на техните битки и победи, но и на техните загуби, след които да вдигнат високо глава и да продължат да опитват. Това беше атмосфера, изпълнена с мечти, непреклонен дух, солидарност и мир. И всичко това се превърна в триумф на надеждата – че спортът има силата да промени света. И ако това е целта на Олимпийските игри, то за България тя беше постигната: от 21 години не сме имали толкова много отличия. Благодарение на тях, родината ни попадна в топ 30 на държавите с най-много медали. Страната ни е изпълнена с гордост, която неутрализира всякакви негативни коментари, породени от подценяване или грешна интерпретация. Благодарение на Летните Олимпийски Игри в Токио, българските спортисти бяха наградени за силата, усилията и постоянството си. Те пренаписаха историята, откриха пътя пред младите ни надежди, показаха на всички, че бъдещето е светло и бляскаво.

Тези цели са следвани години наред и от Българския Спортен Тотализатор. Подкрепата му, оказана на българските спорт и култура, е помогнала на много млади надежди да усетят, че не са сами, че има смисъл да продължават и успехът им е само въпрос на време. И няма как ние също да не се гордеем, когато е дошъл този момент.

Благодарим Ви олимпийци!