fbpx

Да забогатееш като професионален геймър или да спечелиш милиони с един малък залог… кое звучи по-лесно?

Сериозни или чиста загуба на време са съвременните видеоигри? Можем ли да забогатеем, ако играем на любимото си заглавие, но професионално? Модерно ли е да залагаме онлайн и колко хора го правят? Зададохме множество интересни въпроси в един дълъг приятелски разговор с Любомир Петров, директор на Българския спортен тотализатор и… бяхме приятно изненадани от неговата положителна нагласа и знания за света на гейминга. Доколко той вярва в бъдещето на виртуалните забавления, на какво залага в своите виждания за бъдещето им, работи ли заедно с неговата организация върху нови продукти и да очакваме ли промени в начина, по който играем и печелим?

Ето някои от по-важните отговори, които получихме в неангажиращ и приятелски разговор. Останалите ще оставим за следващата, надяваме се още по-интересна година.

Вълнувате ли се от тенденциите и новостите от света на гейминга?

Разбира се. Всеки съвременен човек се интересува – не само заради чистата наслада от игрите. Бързата еволюция на технологичния свят доведе и до огромни иновации в електрониката, софтуера, а оттам и в игралната индустрия. А тя ме интересува не само професионално. Геймърите са хора като нас, това сме ние – онези, които винаги са се вълнували от тенденциите и напредъка в игралната индустрия. Всъщност това е съвсем логично – никой не желае да играе с години на един и същ тип игра, отново и отново, нали? Затова в игралната индустрия промените са добре дошли. Но ако оставим настрана чисто графичния възход на 3D графиката, ефектите и звука, ето кои три глобални тенденции според мен ще бъдат най-интересни през следващите години:

Все по-сложен и мощен хардуер. Еволюцията на технологиите засяга директно гейм индустрията и точно затова се появяват все по-завладяващи игри с невероятни характеристики. Те обаче изискват все по-мощен хардуер, за да работят добре. И тук не става дума само за PC-тата, а за разработването и предлагането на все по-нови домашни игрови конзоли. Например новият хитов Playstation 5 тепърва ще предлага игри с невиждана досега графика и рейтрейсинг, 4К резолюция, различни допълнителни екстри. Да добавя и още нещо важно – подобрението на хардуера за игри не се отнася вече само до компютри и конзоли, а също така и за мобилните устройства, превърнали се в огромна армия. Те дават тотално нова възможност – да играете по всяко време и на всяко място. Виртуалната реалност също е област, която тепърва ще става страхотен хит, а тя е свързана с хардуера още повече.

Видеострийминг. Само преди десетина години никой не си мислеше, че стриймингът на видеоигри може да стане толкова популярен. Когато платформата Twitch бе представена през 2011 година, всички я приеха като поредното място, от което се излъчват интересни предавания, аналогични на тези в YouTube. Днес обаче стриймингът вече се е превърнал в професия, а всеки геймър следи различни стриймове или дори сам създава такива. Затова той се нарежда на предни позиции в тенденциите за бъдещето. И ако някой е подценявал през годините платформата Twitch, то днес нещата там са изключително сериозни – например през цялата 2019 година в гейминг стрийм канала YouTube Gaming са изгледани 0.9 милиарда часа стриймове, докато за същия период Twitch е бил гледан… цели 2.3 милиарда часа!

 

Онлайн залаганията. Факт е, че различните хора обичат различни типове игри. По същата логика много хора обичат да играят на видеоигри само за забавление, но друг тип хора обичат да залагат и да печелят от страстта си. Преди да се появят съвременните възможности за онлайн залагания и забавления, хората играеха например игри с карти или зарове, залагайки различни суми. Онлайн игрите със залози обаче промениха тази ниша от игралната индустрия, особено спортната.

Вместо да се налага да напускате дома си и да седите в някое заведение или казино, вече лесно можете да правите това от уюта на дома си или директно от телефона си.

Затова и този игрален свят се разви толкова бурно. Днес има хиляди сайтове и платформи за залагания, а пандемията от 2020 година само ускори още повече нещата. Тяхното развитие през следващите години ще бъде само напред и нагоре и с интерес ще следим този процес.

По рождение ли е диагнозата „геймър“ и защо хората играят видеоигри?

Всъщност има дори психологически причини за това милиони хора по света да прекарват часове всеки ден пред видеоигрите. Дискусиите около темата често водят до изводите за „бягство“ – че всъщност геймърите играели просто за да се измъкнат от ежедневието на реалността. Но това едва ли е единственото обяснение.

Да, при всяка игра има елементи на бягство от ежедневието, защото играчите навлизат в алтернативен свят, често фантастичен или по-привлекателен от техния собствен. Но причините са по-сложни и конкретно са насочени към три психологически нужди. Първата е компетентността. Защото всеки обича да се чувства така, сякаш е най-добър в дадено нещо, и обича да получава признание за това. Чувството за овладяване на дадена ситуация ни дава усещане за напредък и постигане на целите. Същото го има и в реалния живот и се проявява в желанията ни да правим кариера, да получим повишение, да сменим работата си с по-добра, да се заемем с ново хоби или да научим нещо ново.

Втората психологическа потребност е автономността или желанието ни за независимост. Всички ние искаме да се чувстваме така, сякаш контролираме на 100% своите действия и ситуации. Това обаче никак не е лесно в реалния живот. Редица събития се случват, без да можем да ги контролираме, и това може да бъде разочароващо. Добрата новина от света на игрите е, че провалът не ни коства целия свят! Можем да се провалим, но да започнем отначало и да опитаме пак, без твърде много рискове.

Колкото и странно да звучи, но свързаността между хората е третата психологическа особеност, заради която хората стават геймъри. На нас ни харесва да се чувстваме така, сякаш имаме специално значение за другите хора, и правим разликата в нашата група или малко общество. Мултиплейърът и особено масовите онлайн игри осигуряват точно такава връзка по много директен начин.

Но тук идва и опасността. А тя е, че можем лесно да пренебрегнем основните си психологически нужди от реалния живот.

Вместо да се опитваме да придобием компетентност, автономност и свързаност в реалния си живот, можем да опитваме да печелим тези неща затворени само във виртуалния свят на игрите. Тогава те се превръщат в истинско бягство от живота и реалността. Не трябва да допускате това да се случва.

Какво търсят и от какво се нуждаят геймърите днес?

Психологическите причини горе-долу ги изяснихме. Но има и чисто физически неща, които правят човека геймър и към които той се стреми, колкото повече е завладян от тази страст.

На първо място, разбира се, е самата конзола или компютър (мобилно устройство), което ползва. Всеки геймър, професионален или не, се нуждае от максимално актуално устройство, за да покаже напълно възможностите си. Затова често геймърските машини са скъпи, претенциозни, но и доста красиви. Конзолите и мобилните устройства също непрекъснато вдигат качеството, мощта и цените си. А около тях се рее огромно количество наистина необходима за тоталния гейминг периферия.

Една от най-важните особености, която геймърите понякога пренебрегват, е ергономичността. Когато прекарвате десетки часове на ден пред игралния екран, всичко има значение. Важно е на какъв стол седите, колко е удобен и с възможности за регулиране, важно е бюрото, осветлението, мониторът, на който гледате. Важни са клавиатурата и мишката, джойпадът – всички те улесняват игралния процес. Не по-малко важни са и аксесоарите, за които често не си даваме сметка – микрофони, слушалки, падове, камери и др. Всеки един елемент е нужен в даден етап от играта и затова добрите геймъри не ги подценяват. Така че чисто физическите нужди на геймърите днес изобщо не са малко, не са и евтини. Но така се подклажда и стремежът ни към постигане на съвършенство, нали?

Струва ли си да се занимаваме професионално с гейминг в България?

Ами… вие как мислите? Всъщност почти няма значение в коя държава се намирате, стига да знаете поне английски и да имате добра връзка с интернет и свестен компютър. Едно от най-вълшебните качества на електронните спортове е именно това – че няма ограничения откъде и как ще спортувате. Бърз интересен факт:

България е третата страна в цял свят, която признава значението на електронните спортове през 2003 година и създава специална федерация.

Явно ние отдавна сме осъзнали значението на тази част от IT технологиите. Ако говорим дали си струва чисто финансово да се занимавате с гейминг, попитайте десетките, може би стотиците професионални геймъри в България. Да, повечето не са забогатели сериозно, но пък с труд и постоянство могат спокойно да живеят само играейки. Някои от тях обаче са истински шампиони, известни зад граница. Като например Иван Иванов с никнейм MinD_ContRoL. През 2017 година името му нашумя, когато с отбора си той успя да спечели само за едно международно състезание сумата от 2 милиона долара! По официални данни от всички турнири, на които е участвал досега (и то само от тях, без спонсори и др.), той е спечелил близо 4.5 милиона долара. Не е зле за младеж на 25 години, нали? Нашето момче играе предимно на играта Dota2, но други наши сънародници са много добри и в Counter Strike, League of Legends, World of Warcraft. И също печелят значителни суми пари, макар и да не са милионери. А какво да кажем за онлайн покер майстора Стоян Маданжиев, който влезе в книгата за рекорди „Гинес“, печелейки накуп почти 4 милиона долара от голям онлайн турнир в края на август тази година?

Освен това никога не е късно да започнете да се занимавате с гейминг, защото според редица проучвания средната възраст на активните геймъри в Европа достига 35 години. И макар повечето от тях да са мъже, процентът геймъри от нежния пол постоянно нараства. Но искам да кажа и още нещо важно – никак не е лесно да си професионален геймър! Не си мислете, че това е просто някакво „цъкане“ с мишката из екрана. Всъщност професионалното ниво изисква много труд, адска дисциплина, тренировки, участия в турнири и др. Средно на ден са нужни 10 часа тренировка, а много ентусиасти прекарват доста повече, което може да доведе и до други проблеми. А подобно на традиционните спортове, електронните също се развиват в екипи, имат си треньори, правят кариери и трансфери на играчи.

Какви хора посещават сайтове за залагания и печалби?

Всички, които имат самочувствието и нагласата да спечелят чрез своите знания и късмет. Както казах и по-нагоре, онлайн залаганията са важна част от гейминга на бъдещето, който се проявява все по-масово, и то не само по отношение на спортните залагания. Трябва да правим и лека разлика между онлайн игри и онлайн залагания, защото вторите все пак се причисляват към хазарта – т.е. можеш да спечелиш реални пари. Или да изгубиш, разбира се.

Огромният ръст на играчи по света се дължи на разпространението на преносими устройства и смартфони.

Това означава, че все повече потребители могат лесно да получат достъп до сайтове за игри и хазарт, но и ние като доставчици на услугата трябва да можем да отговорим на техните изисквания. И понеже геймърите вече са свикнали с видеоигрите (техният пазар се оценява на над 115 милиарда долара), вниманието им постепенно се насочва към онлайн хазарта. Самият брой на геймърите по света е огромен и се увеличава (ще достигне 2.73 милиарда до 2021 г.). Затова очакваме силен растеж и при онлайн залаганията чрез преносими устройства и смартфони.

Интересното е, че в някои анализаторски среди дори има известно безпокойство, че онлайн индустрията може да види първия си спад на приходите от 1995 г. насам. Други обаче смятат, че благодарение на големи потоци приходи чрез абонаменти за игри, покупки по време на игра и мултиплейър услуги това няма скоро да се случи. Сигурно е, че ключовите тенденции за растеж включват още повече геймъри, които ще отделят повече време, играейки онлайн игри – и също така правят онлайн покупки чрез тези платформи. Освен това се очаква да има повишение на интереса към електронните спортове, позволяващи на живо геймърите да се състезават за награди, които могат да донесат милиони долари на топ играчите.

Точно тук се намесва и онлайн хазартната индустрия. Тя не само вече е почти изцяло електронна, но и насочва фокуса си към виртуалната реалност, за да предложи по-динамичен и завладяващ начин за игра на настолни игри и ротативки. Ще видим докъде ще доведе това, но залаганията ще придобиват изцяло нови форми, тъй като играчите ще могат дори да се виждат на масите и да си взаимодействат чрез виртуалната реалност.

Компаниите за онлайн залагания също трябва да подобрят потребителското изживяване – например чрез добавянето на новости, като виртуални дилъри, по-добро социализиране на покер чат стаите и повече и по-качествени преживявания от мобилни устройства. Понастоящем над половината приходи, свързани с онлайн хазарта, идват от мобилни устройства и се изчислява, че в световен мащаб онлайн прогнозите за спортни залагания ще бъдат 14% от целия пазар на спортни залагания през 2020 г. Имаме накъде да се развиваме, и то доста.

В същото време криптовалутата става все по-популярна, тъй като се счита за по-сигурна, по-бърза и по-евтина от другите форми за плащане.

Въпреки че тя не заменя традиционните пари, все пак това е още един начин за привличане на нови играчи, които искат да имат повече възможности за избор, когато играят и залагат.

Как логически нашият тотализатор се свързва с онлайн гейминга?

Традиционните игри на тотализатора са много популярни и търсени днес, но не се вписват в типа на днешния гейминг. Умишлено са създадени така, че да бъдат лесни, да не отнемат време на хората, но в същия момент да носят огромен емоционален заряд заради възможността за огромни печалби с минимален залог.

Бъдещето е обаче в новите платформи за онлайн залагания. Екипът на Българския спортен тотализатор е наясно с това и проучва геймърския и спортен дух на българите. По-младите поколения са свикнали с гейминг средата, интернет, бързите комуникации, а те са следващите масови играчи. Затова и нашите платформи са ориентирани към по-лесно участие в игрите на тотализатора, а новите ни онлайн предложения ще бъдат много по-близки като логика до техния начин на мислене. Целта е всичко да бъде максимално естествено за тях – за хората, израснали с уеб порталите, YouTube, социалните мрежи. Това няма как да стане, ако ние не отговорим на изискванията и очакванията им по най-категоричен и технологично напреднал начин. Работим наистина много усилено да модернизираме всичко.

Предстоящият старт на игралните платформи на тотализатора, както и включването ни догодина към голямото европейско „семейство“ на Евроджакпот ще донесат още повече надежди и очаквания.

И още нещо интересно, към което бих искал да насоча вниманието ви. На 22 и 23 декември в студиото на Спорт тото, по време на специално шоу гейм контролерите грабнаха бившите футболни национали Христо Йовов и Гошо Гинчев. Те „ритаха виртуален футбол“ в компанията на представителите на dsport – Стефан Стоянов и Веско Вълчев. Посетете нашия сайт action.toto.bg, за да гледате записите на всички забавни моменти от това преживяване и… очаквайте много нови изненади от нас занапред.