fbpx

ЦСКА победи Арда в исторически за родния футбол мач

В исторически за българския футбол мач, ЦСКА победи Арда с 1:0 на стадион “Българска армия”.

Мачът бе исторически, защото за първи път в родния шампионат се изигра мач със системата ВАР, която както знаем ще бъде част от мачовете от горната шестица до края на сезона.

Тазвечершният сблъсък също така бе репетиция на двата тима за 19 май, когато ще се срещнат във финала за Купата на България на стадион “Васил Левски”.

Естествено, че финалът ще бъде коренно различен като нагласа и обстановка, но все пак на терена ще видим почти същите 22-а играчи.

Освен това ЦСКА поне временно се изкачи на второто място в класирането, с точка повече, но и мач повече от Локомотив (Пловдив).

Арда пък остава четвърти, като вече изостана с осем точки от ЦСКА и едва ли при оставащи четири кръга до края ще може да изпревари “червените”.

Днес така чаканата система ВАР се намеси веднъж за целия мач. Стори го след 74 минути, когато имаше съмнения за наказателен удар в полза на ЦСКА.

Първоначално главният рефер подмина ситуацията, но секунди по-късно получи сигнал от колегите си, че ситауцията ще се преразглежда.

Надяваме се, че само защото е първо използване на системата, всичко стана бавно и мудно, а не по начина, в който се случва в Европа Реферът около 3 минути водеше разговор с хората зад екраните, като любопитно защо не отиде сам да преразгледа ситуацията и да вземе решение.

След тези десетки повторения, които видео арбитрите гледаха, се взе решение, че нарушение срещу Джером Синклер няма.

Иначе през почти всичките 90 минути ЦСКА бе по-актвиният и атакуващ тим, което бе и очавкано. Но това в никакъв случай не водеше до кой знае какви положения от страна на “червените”.

Всъщност играчите на Арда се бяха подредили доста добре в дефанзивен план, а страхотните им контраатаки създадоха достатъчно опасности.

Първата част на “Българска армия” едва ли ще се запомни с нещо кой знае какво, но през втората двата тима вдигнаха оборотите.

Най-доброто положение за ЦСКА се откри пред Бисмарк Чарлс, който от добра позиция можеше да стреля далеч по-добре, но прати удара си в ръцете на Караджов.

На другата врата пък Бусато направи страхотно и доста атрактивно спасяване, когато се разтегна максимално, за да избие удар на Мартинов.

С напредване на времето обаче все повече изглеждашем, че двата тима ще запишат четвърто поредно равенство помежду си, преди да дойде победният гол на Юрегн Матей.

В 88-ата минута на мача топката стигна до Амос Юга след лошо изпълнение на корнер, който върна обратно топката в наказателното поле, а там бе Матей, който се разписа с глава.